Γεύση

Καρμπονάρα, η κρητική

Μπορεί η καρμπονάρα να είναι ιταλική συνταγή αλλά η κρητική έκδοση έχει τη δική της χάρη.

Όταν η καρμπονάρα "παντρεύεται" με τα κρητικά υλικά τότε παίρνει άλλη γεύση. Τι θα χρειαστείτ3:

Υλικά

500γρ. σκιουφιχτά ή μακαρούνες (ζυμαρικά)250γρ. απάκι20γρ. βούτυρο ή στάκα6 κρόκους από αβγά βιολογικά250γρ. γραβιέρα κρητική, ώριμημαϊντανό ψιλοκομμένοαλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα σκιουφιχτά ζυμαρικά και τα μαγειρεύετε al dente, δηλαδή να κρατάνε λίγο στο δόντι. Τα σουρώνετε και κρατάτε σε ένα μπολ το νερό που έβρασαν.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβετε το απάκι και το σοτάρετε με το βούτυρο ή τη στάκα για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύετε.

Σε μπολ χτυπάτε τους κρόκους με 6-7 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό από αυτό που κρατήσατε από τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τη γραβιέρα τριμμένη, πασπαλίζετε με πιπέρι και ανακατεύετε ξανά.

Περιχύνετε τα ζυμαρικά με το μίγμα αβγών-τυριού και ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως όσο η καρμπονάρα είναι ζεστή.