Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενουςαπό το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι. Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό, σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.
Από τα 16 θύματα, δύο είναι γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι), ενώ τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου.
Οι σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος.
Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.
Πάντως, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί αύριο καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης, μεταφέρει τη μαρτυρία του ψαρά που βρέθηκε πρώτος στον τόπο της τραγωδίας στο Αγαθονήσι, με τους 16 νεκρούς. Τα λόγια για το ναυάγιο συγκλονίζουν.
«Εφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια! Μετέφερα με την βάρκα μου 10 άτομα και τους πήγαινα στο σκάφος του λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Πνίγηκαν 16 και πρέπει να λείπουν άλλοι 2».
Οι αγνοούμενοι είναι ένας με τρεις, ενώ από το ναυάγιο, που συνέβη σήμερα το πρωί, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μόνο τρεις άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Ολοι τους έχουν μεταφερθεί στη Σάμο.
«Θήλαζα το μωρό μου όταν πέσαμε στη θάλασσα»
Η μαρτυρία μιας γυναίκας που σώθηκε, ενώ το βρέφος της χάθηκε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, συγκλονίζει:
«Χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα. Εγώ θήλαζα το μωρό μου. Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στην βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε» ανέφερε η γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να κολυμπήσει ένα μίλι μέχρι την ακτή, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star.
«Ημουν κάτω στο βυθό και έκλαιγα»
Εξίσου σοκαριστική είναι και η μαρτυρία του δύτη Γιάννη Καννέλη που συμμετείχε στις έρευνες διάσωσης.
«Πήγαινα κοντά τους να τα πιάσω να τα βάλω στην βάρκα πάνω στο σκάφος του λιμενικού. Και έκλαιγα, τρελαινόμουν. Έλεγα: «τι να κάνω τώρα»; Είναι πνιγμένος ο άνθρωπος, ειδικά τα παιδιά. Απίστευτο!Εγώ ήμουν κάτω στο βυθό και έκλαιγα. Δεν μπορώ να σας πω, ειδικά όταν είδα τα παιδιά αυτά, και ένα 10χρονο αγόρι λες και κοιμόταν πάνω στη θάλασσα, ένα κορίτσι 17χρονο… Τι να πω; Τα θυμάμαι και τρελαίνομαι. Στο σημείο που βγήκαν ήταν όλο σπηλιές. Κακός τόπος δηλαδή και ίσως χτυπάγανε… γιατί είδα μερικούς που ήταν τα μούτρα τους, τα χέρια τους χτυπημένα πάρα πολύ, πολλά χτυπήματα» ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1.
«Δεν μπορούσα να πω στον πατέρα ότι έβγαλα νεκρό τον γιο του»
Οπώς είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Κανέλλης, εντόπισε και βοήθησε να βγει σώος στη στεριά τον μοναδικό άνδρα επιζών, ο οποίος είχε μαζί στη βάρκα και τα παιδιά του. Παιδιά που ανασύρθηκαν νεκρά. Ο Γιάννης Κανέλλης ανέσυρε νεκρό τον γιο του επιζώντα, αλλά όπως ο ίδιος λέει, δεν βρήκε το θάρρος να του το πει.
«Αυτός είχε όπως μου είπε τρία παιδιά η γυναίκα του. Ο άνθρωπος είναι τρελαμένος, όταν γύρισα εγώ το πρώτο που βρήκα ήταν το αγοράκι του, ένα αγοράκι που είχε, τον ρώταγα τι φόραγε μου είπε, εγώ το βρήκα το παιδί δεν του είπα τίποτα του λέω δεν ξέρω δεν το βρήκα γιατί τι να του πεις του ανθρώπου, μετά βρήκα και τη γυναίκα του μετά ένα νεογέννητο το οποίο δεν βρέθηκε τι να του πεις του ανθρώπου τι να του πεις;» τόνισε μιλώντας στο δελτίο του Star.
Η Τουρκική Navtex
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται την τραγωδία του Αγαθονησίου με τους 16 νεκρούς μετανάστες και διεκδικεί την πατρότητα των επιχειρήεων διάσωσης. Προχώρησε μάλιστα και σε Navtex.
Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε Navtex, από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, η οποία κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue). Κατά πληροφορίες πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζει πάγια η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια για ναυάγια στην περιοχή.
ΟΗΕ: 500 νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο μέσα σε δύο χρόνια
Μέσα σε δύο χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σχεδόν 500 πρόσφυγες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι.
Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.
Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος.
Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία».