Ριζικές αλλαγές, εκτός του αφορολόγητου, δεν υπάρχουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο το βασικό έντυπο της δήλωσης, δηλαδή το Ε1, περιέχει παρεμβάσεις τεχνικής κυρίως φύσης.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κωδικοί, που μέχρι πέρσι δηλώνονταν οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες καταργήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Οι δαπάνες αυτές θα μετρήσουν για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου, αλλά μόνο αν έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με μετρητά. Κι εδώ έχουμε τη δεύτερη εφαρμογή των τελευταίων φορολογικών αλλαγών.
Μετά από 2 χρόνια, ενεργοποιούνται οι κωδικοί, που συνδέουν το αφορολόγητο με τις δαπάνες που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι, αλλά με δύο βασικές αλλαγές: 1) το “χτίσιμο” γίνεται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές 2) θα υπάρχουν κωδικοί και για τους συζύγους, αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν κάποιος από τους δύο δεν συμπληρώνει το αναγκαίο ύψος δαπανών, εφόσον το έτερον ήμισυ έχει πλεόνασμα.
Η μείωση του φόρου- που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο- ανέρχεται σε 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, σε 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για εισόδημα ως 10.000 ευρώ πρέπει να έχουν γίνει ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον 1.000 ευρώ, από 10.000 ως 30.000 ευρώ απαιτείται ηλεκτρονική δαπάνη τουλάχιστον 15%, ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα το ποσοστό κάλυψης είναι 20%. Εφόσον υπάρχει διαφορά μεταξύ του αναγκαίου ύψους δαπάνης και των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει κάνει ένας φορολογούμενος, τότε αυτή η διαφορά “τιμωρείται” με φόρο 22%.
Εκεί που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα είναι οι περιπτώσεις που οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν έχουν γίνει μέσω κάρτας αλλά με μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό π.χ. ενός γιατρού. Αν αυτός που εισέπραξε την αμοιβή δεν έχει δηλώσει το λογαριασμό ως επαγγελματικό, η τράπεζα δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ως ηλεκτρονική πληρωμή κι αυτό ακριβώς το πρόβλημα παρατηρήθηκε και στη φορολοταρία των αποδείξεων. Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρχουν παρατράγουδα, οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν θα είναι κλειδωμένοι, αλλά ανοικτοί (όπως συμβαίνει με τους κωδικούς των τόκων από καταθέσεις), έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να κάνουν αλλαγές, με βάση τα ενημερωτικά που θα πάρουν από τις τράπεζες.
Στο φετινό έντυπο θα υπάρχει, επίσης, ένας νέος κωδικός, που θα πρέπει να συμπληρωθεί απ’ όσους φιλοξενούν κάποιο τρίτο (όχι προστατευόμενο μέλος) πρόσωπο. Η προσθήκη αυτή κρίθηκε αναγκαία για την ευκολότερη διασταύρωση στοιχείων, μετά από το μπάχαλο που παρατηρήθηκε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο όταν τα συναρμόδια υπουργεία προσπαθούσαν να μοιράσουν το μέρισμα και ξαφνικά βρέθηκαν προ ενός τεράστιου αριθμού φιλοξενούμενων.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα σχετικοί κωδικοί συμπληρώνονταν μόνο από τους φιλοξενούμενους, χωρίς να μπορεί να γίνει άμεσα διασταύρωση από το Taxisnet, για το αν ήταν ακριβείς αυτές οι δηλώσεις.