Γεύση

Παστίτσιο με ανοιξιάτικα χόρτα και κηπευτικά

Η τέλεια και ανοιξιάτικη συνταγή για παστίτσιο.

Τα πιάτα που αγαπάμε, όπως το παστίτσιο, μάς αρέσει να τα απολαμβάνουμε στις πιο νόστιμες εκδοχές τους όχι μόνο στην κλασική. Γινόμαστε λοιπόν πιο δημιουργικοί και αντί για μακαρόνια με κιμά χρησιμοποιούμε αγκινάρες με ανοιξιάτικα χόρτα που επικαλύπτουμε με μια «μπεσαμέλ» από γιαούρτι.

Υλικά12 αγκινάρες2 φλιτζάνια κουκιά βρασμένα (χωρίς το περικάρπιο)1 ματσάκι τσουκνίδες½ κιλό σπανάκι6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο3 σκορδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη1 φλιτζάνι ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένοφρυγανιά τριμμένηΓια την κρέμα γιαουρτιού5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο4 κουτ. σούπας αλεύρι3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο2 φλιτζάνια νερό ζεστό½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού250γρ. γιαούρτι πρόβειοαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔιαδικασίαΠροθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνετε και τις κρατάτε στην άκρη.

Πλένετε και βράζετε τις τσουκνίδες για 5-6 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις κρατάτε στην άκρη.

Καθαρίζετε το σπανάκι, το ψιλοκόβετε, το τρίβετε με αλάτι και το στύβετε καλά με το χέρι.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα σκόρδα σε δύο κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο για 5 λεπτά.

Λαδώνετε το ταψάκι σας, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά και αραδιάζετε κοντά κοντά τις αγκινάρες έτσι ώστε να μην αφήσετε κενά. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά (και το λάδι), αλατοπιπερώνετε ελαφρά και απλώνετε το μίγμα πάνω από τις αγκινάρες.

Ετοιμάζετε την κρέμα γιαουρτιού: ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και προσθέτετε το αλεύρι. Το καβουρδίζετε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με αβγοδάρτη και ρίχνετε σιγά σιγά το νερό και το χυμό λεμονιού χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα χωρίς σβόλους. Προσθέτετε το γιαούρτι και το σκόρδο, ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τα λαχανικά με την κρέμα.

Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα. Το αφήνετε να κρυώσει 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.