Κόσμος

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν δύο από τους δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ

Αποφυλακίστηκαν την Παρασκευή οι δύο τούρκοι δημοσιογράφοι, που ήταν φυλακισμένοι εδώ και τρεις μήνες επειδή αποκάλυψαν παραδόσεις όπλων εκ μέρους της Άγκυρας σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή την προσωρινή αποφυλάκιση υπό όρους του διευθυντή σύνταξης κι ενός δημοσιογράφου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που δικάζονται με την κατηγορία ότι υποστήριξαν «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η αποφυλάκιση του Μουράτ Σαμπουντζού, του διευθυντή της εφημερίδας, και του ρεπόρτερ της Αχμέτ Σικ, αποφασίστηκε από το δικαστήριο της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της έκτης ακροαματικής διαδικασίας της δίκης 17 συνεργατών της Τζουμχουριέτ.

Υποστηρικτές των κατηγορουμένων στο ακροατήριο μέσα στην αίθουσα υποδέχθηκαν την απόφαση με κραυγές χαράς. Ο Σικ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ακούγοντάς την.

Ωστόσο οι δύο γνωστοί τούρκοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να διώκονται ποινικά για την υπόθεση, ξεκαθάρισε το δικαστήριο, το οποίο παράλληλα διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος ο Ακίν Αταλάι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας.

Ο Αταλάι είναι ο τελευταίος από τους 17 κατηγορούμενος που παραμένει προφυλακισμένος, καθώς οι υπόλοιποι 16 σταδιακά απελευθερώθηκαν υπό όρους προσωρινά εδώ κι έναν χρόνο.

Ο Σαμπουντζού παρέμεινε προφυλακισμένος για 495 ημέρες -ο Αταλάι πλέον βρίσκεται στη φυλακή 496 ημέρες- κι ο Σικ 434. Ο Σαμπουντζού και ο Σικ βγήκαν από τη φυλακή το βράδυ της Παρασκευής.

«Τα προβλήματα της Τουρκίας δεν λύθηκαν απλά και μόνο επειδή μας άφησαν ελεύθερους», σχολίασε ο Σαμπουντζού βγαίνοντας από τη φυλακή. «Ως δημοσιογράφοι, η αποστολή μας συνίσταται στο να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς φόβο, όπως πριν.»

«Δεν είναι μέρα για να γιορτάζουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Σικ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της Τζουμχουριέτ παραμένει στη φυλακή.

Η έκτη ημέρα της δίκης, η οποία άρχισε την 24η Ιουλίου 2017, ξεκίνησε σε κλίμα έντασης. Οι άνδρες της χωροφυλακής μπροστά στο κτίριο του δικαστηρίου προσπάθησαν να εμποδίσουν πολλούς από τους υποστηρικτές των κατηγορουμένων να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Κάποιοι τους αψήφησαν και κατάφεραν να το κάνουν, όπως ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ουτκού Τσακουρεζέρ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι δημοσιογράφοι μένουν τόσο πολύ καιρό στη φυλακή απλούστατα επειδή εξέφρασαν την άποψή τους ή δημοσίευσαν άρθρα», τόνισε ο βουλευτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την καταπίεση», ήταν ο τίτλος του φύλλου της Τζουμχουριέτ που κυκλοφόρησε χθες.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι κι άλλα μεγάλα ονόματα των ΜΜΕ της Τουρκίας, όπως ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ.

Όλοι τους κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές έως και 43 ετών κάθειρξης, καθώς κατηγορούνται ότι υποστήριξαν τρεις οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την τουρκική παράταξη της άκρας αριστεράς DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κατηγορείται από την Άγκυρα πως ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, παρότι ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε καμιά ανάμιξη.

Η Τζουμχουριέτ απορρίπτει τις κατηγορίες κι υποστηρίζει πως η δίκη αυτή έχει στόχο να φιμώσει μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες εφημερίδες της χώρας.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων, ανάμεσά τους του Αλτάν Οϊμέν, πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας. «Αυτές οι κατηγορίες είναι αδιανόητες», είπε ο Οϊμέν, θυμίζοντας πως η Τζουμχουριέτ ήταν ανάμεσα στα πρώτα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας που κάλυψαν εκτενώς τις δραστηριότητες του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.

Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που αποφυλακίστηκε την Παρασκευή, είναι εξάλλου από τους πιο σκληρούς επικριτές του Γκιουλέν. Σε ένα βιβλίο του που είχε εκδοθεί το 2011 και αρχικά η κυκλοφορία του απαγορεύθηκε, με τίτλο Ο στρατός του ιμάμη, ο Σικ είχε καταγγείλει το γεγονός πως ο Γκιουλέν προσπαθούσε να παρεισφρήσει στους τουρκικούς θεσμούς και να πάρει αφανώς τον έλεγχό τους — το περιεχόμενο του βιβλίου του είχε τότε οδηγήσει στη φυλάκισή του για μικρό διάστημα

Η δίκη προκαλεί την ανησυχία των δυτικών εταίρων της Τουρκίας, καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Την Πέμπτη, 25 δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν ότι συνδέονταν με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 καταδικάσθηκαν σε ποινές μέχρι και κάθειρξη επτάμιση ετών.

Εξάλλου, σε μια άλλη εμβληματική υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την πενταετή ποινή φυλάκισης στην οποία είχε καταδικαστεί ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να του επιβληθεί πολύ βαρύτερη ποινή: 20ετής κάθειρξη για «κατασκοπεία».

Ο Ντουντάρ, εξόριστος στη Γερμανία, είχε καταδικαστεί τον Μάιο του 2016 για την δημοσίευση απορρήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο