Γεύση

Τα μυστικά της ρωσικής κουζίνας και της κουζίνας του Κρεμλίνου

Η ρωσική κουζίνα δεν περιορίζεται μόνο στη βότκα, τη ρωσική σαλάτα, τη σαλάτα ολιβιέ όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, ούτε μόνο στην πασίγνωστη ρωσική σούπα μπορς και τα γνωστά σε όλους πιροσκί. Αλλά είναι εξαιρετικά πλούσια. Όπως άλλωστε είναι και η ελληνική κουζίνα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο σουβλάκι, το τζατζίκι και την ελληνική σαλάτα.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του «Διεθνούς Οινογαστρονομικού Κέντρου της Ρωσίας» (www.icwag.ru) Λεονίντ Γκελίμπτερμαν στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα, παρουσία της εκπροσώπου της υπουργού Τουρισμού Δέσποινας Ταμανίδη και της προϊσταμένης του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής πολιτικής Ιωάννας Αγγελίδου του υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας, με αφορμή την προετοιμασία της εβδομάδας ρωσικής γαστρονομίας η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους για τον Τουρισμό μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Η εβδομάδα ρωσικής γαστρονομίας θα ξεκινήσει στις 21 Μαΐου και θα συνεχιστεί έως τις 26 Μαΐου, στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σκοπός της εβδομάδας αυτής είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες την πολυμορφία της ρωσικής κουζίνας, τα «μυστικά της κουζίνας του Κρεμλίνου» αλλά και τις γαστρονομικές προτιμήσεις των ηγετών του κόσμου, όπως δήλωσε ο Λεονίντ Γκελίμπτερμαν, ο οποίος έδειξε να είναι υπέρμαχος της «γαστρονομικής διπλωματίας», η οποία κατά την άποψη του συμβάλλει στην προσέγγιση των λαών αλλά και καλύτερη συζήτηση την οποία προσφέρει πάντα ένα καλό και ποιοτικό γεύμα.

«Με την εθνική κουζίνα μπορεί να συνομιλείς πιο εύκολα με όλους τους λαούς του κόσμου. Τα πιο δύσκολα προβλήματα επιλύονται στο τραπέζι των συνομιλιών, και αν το τραπέζι αυτό είναι ποιοτικό, τότε λύνονται πιο εύκολα», δήλωσε ο κ. Γκελίμπτερμαν, θεωρώντας ότι όλη «πορεία της ιστορίας έχει σχέση με το κατά πόσο οι άνθρωποι που καθόντουσαν γύρω από ένα τραπέζι μπορούσαν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον».

Ο Ρώσος «διπλωμάτης της ρωσικής γαστρονομίας», όπως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τον κ. Γκελίμπτερμαν θεωρεί ότι «η εθνική κουζίνα αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού του κάθε λαού ότι είναι «οι ρίζες μας, η ιστορία μας» και πως είναι «βασικό να μοιράζεται την ιστορία αυτή με τους άλλους».

Αναφερόμενος μάλιστα στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ρωσικής γαστρονομίας ο κ. Γκελίμπτερμαν, προέβη και σε μια αποκάλυψη, λέγοντας ότι ένα από αυτά τα σεμινάρια αυτά θα έχει ως θέμα «Τα μυστικά της κουζίνας του Κρεμλίνου», και θα το παρουσιάσει ένας από τους πιο γνωστούς σεφ μάγειρες του Κρεμλίνου ο Βίκτορ Μπελιάγιεφ, ο οποίος εργάστηκε στο Κρεμλίνο επί 30 συνεχή χρόνια.

Την προώθηση μάλιστα της ρωσικής «γαστρονομικής διπλωματίας» όπως είπε ο ίδιος, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, ο Ρωσικός Oργανισμός Τουρισμού(Rostourism), ο Οργανισμός Ρωσικής Συνεργασίας, η Ένωση Εστιατόρων και Ξενοδόχων της Ρωσίας, η Ένωση Μαγείρων της Ρωσίας και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι.