Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζει-ιν θα συναντηθούν στο τέλος Απριλίου σε μεθοριακό χωριό στο πλαίσιο της ιστορικής συνάντησης των δύο ηγετών στη Βόρεια και Νότια Κορέα, αντίστοιχα.
Η συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, στο κέντρο της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες και θα έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μουν και Κιμ.
Η διεξαγωγή της συνάντησης, που έχει προσδιοριστεί στα τέλη Απριλίου, θα είναι η τρίτη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953). Οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει το 2000 και το 2007.
Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο χωρών θα θέσουν σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσά τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας που συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.
Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε ότι όσο διαρκεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, θα διακόψει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές. Σύμφωνα με το σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, η Βόρεια Κορέα εξέφρασε την βούληση να δεχθεί την αποπυρηνικοποίησή της υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
«Ο Βορράς και ο Νότος συμφωνούν στην εγκατάσταση μία γραμμής επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων και τον στενό συντονισμό», δήλωσε επίσης ο νοτιοκορεάτης απεσταλμένος.
Ο Τσουνγκ Ουί-γιονγκ και οι νοτιοκορεάτες διπλωμάτες που τον συνόδευσαν στην Πιονγκγιάνγκ είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Νότου που επισκέπτονται τον Βορρά εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, στον απόηχο της προσέγγισης που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Πγιονγκτσάνγκ. Η συζήτησή τους με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας θα αναχωρήσουν αύριο για την Ουάσινγκτον, όπου θα ενημερώσουν την αμερικανική ηγεσία για το ταξίδι τους.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες μονομερείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, τις σκληρότερες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ.