Ειδικότερα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ντέκλαν Κοστέλο είπε πως "νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής. Η δημόσια διοίκηση έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είναι ακόμη ικανή μόνη της να τις κάνει (τις μεταρρυθμίσεις). Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να υπάρξει εποπτεία υπό τη σωστή μορφή".
"Φοβάμαι για την εφαρμογή, για το ότι το δημόσιο δεν είναι τόσο ισχυρό, για το ότι υπάρχουν τόσα πολλά κατεστημένα συμφέροντα", είπε. "Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε εδώ για πάντα. Δεν μπορεί να μείνει σε πρόγραμμα για πάντα η Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων", ανέφερε στη δευτερολογία του.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις προκλήσεις που παραμένουν και ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα φάση, στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. "Οι μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα είναι εντυπωσιακές, αλλά και οι προκλήσεις μεγάλες. Τώρα το ζήτημα είναι η εφαρμογή. Από εκεί θα φανεί αν θα υπάρξει success story σε 3 ή 4 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά.
Ο D. Costello σημείωσε πως "όλα τα κράτη μέλη βρίσκονταν σε εποπτεία", ενώ εκτίμησε πως "δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η επιτήρηση θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα".
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η εποπτεία, ο Declan Costello παρατήρησε πως υπάρχει ένα έντονο debate το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα για το αν θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή κάποια άλλη μορφή. "Αυτό είναι ένα ζήτημα, αλλά το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να σκεφτούμε μία αναπτυξιακή πολιτική, ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα".
"Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει", είπε. "Τώρα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα εφαρμοστούν". Ο D. Costello σημείωσε πως "χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο εποπτείας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή αυτών των δύσκολων μεταρρυθμίσεων".
Μιλώντας για την επόμενη μέρα του προγράμματος, ο D. Costello επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το εξωτερικό ισοζύγιο και τα NPLs . "Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι για να λυθούν τα προβλήματα στο ισοζύγιο, χρειάζεται πολύς χρόνος" είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει βιώσιμη ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος, καθώς όλα τα προαπαιτούμενα έχουν υιοθετηθεί. Ωστόσο, όσον αφορά σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε, "έχουμε ορίζοντα χρόνου 5 ή 10 ετών. Επομένως, η εφαρμογή είναι σε σχετικά πρώιμο επίπεδο".
Ο D. Costello ανέφερε πως τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε τις τράπεζες να κάνουν βήματα για τη μείωση των NPLs, ενώ στη βιωσιμότητα του χρέους, τα επόμενα 3-4 χρόνια είναι που έχουν σημασία. Από εκεί θα εξαρτηθεί το αν τα μέτρα θα είναι επιτυχημένα, ή όχι", συμπλήρωσε. "Αυτές οι διαδικασίες θα πάρουν πολύ χρόνο".