Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως ακόμη δεν είναι βέβαιο εάν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Λίγο μετά ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, λέγοντας μετά βεβαιότητας ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι απαραίτητα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος για την εφαρμογή τους, επικαλούμενος το ισχυρό ιστορικό που έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για το χρέος.
Νέα μέτρα εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει
Ο Κοστέλο ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το χρέος και εξετάζεται ειδικότερα η γαλλική πρόταση ενός μηχανισμού αυτόματης σύνδεσης της αναδόμησης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης. Εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα, διευκρίνισε ο Κοστέλο. Ωστόσο, η ανάπτυξη μπορεί να εκπλήξει θετικά, όπως συνέβη σε Λετονία και Ιρλανδία.
Η Κομισιόν έστειλε την Παρασκευή την τελευταία Έκθεση Συμμόρφωσης για την τρίτη αξιολόγηση η οποία θα "ξεκλειδώσει" τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ. Αυτή περιλάμβανε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που επιβεβαιώνουν ότι "είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέρα από ό,τι έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, με λογικές υποθέσεις" προκειμένου να καταστεί διατηρήσιμο το χρέος.
Η Έκθεση δείχνει επίσης πως η κλίμακα και η σύνθεση των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup το Μάιο 2016 και τον Ιούνιο του 2017 μπορούν να αποδειχτούν επαρκή για να οδηγήσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά.
Αλλά τόσο τα μέτρα για το χρέος όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν νόημα χωρίς ανάπτυξη και αυτή είναι η πρόκληση των επόμενων μηνών. Χρειάζεται μια ολόκληρη συμφωνία-πακέτο που δεν θα παράσχει μόνο εμπιστοσύνη στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους στο μέλλον αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη σε υγιείς οικονομικές πολιτικές τα προσεχή έτη. Ο Κοστέλο διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τη λήψη νέων μέτρων αλλά την εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων.
Για την τέταρτη αξιολόγηση, ο Κοστέλο επισήμανε τη θετική εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και έθεσε ως στόχο επιτυχούς ολοκλήρωσης "το αργότερο τον Ιούνιο".