«Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.
Το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του, είπε, «μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε».
Από την Τρίπολη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι πια σε όλους μας καθαρό ότι «όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση».
«Έχουμε να κάνουμε», τόνισε, «με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη».
«Άλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν τον κινέζο για 23 δισ.»
Σαφές μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, την αξία αυτή που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη.
«Γι αυτό και σε ό,τι μας αφορά», υπογράμμισε, «δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική».
Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι «άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη», πρόσθεσε.
«Ας είναι όμως», σχολίασε, «αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας».
Τη βεβαιότητα ότι περνάμε οριστικά τη μεθόριο: «Από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ξανά «σε καθεστώς Ζήμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων, δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω».
Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, ο Αλ. Τσίπρας είπε από την Τρίπολη ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Βασικοί στόχοι της: βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων, εξωστρέφεια, ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών, εξάλειψη των κακών πρακτικών.
Ανέφερε ότι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Επίσης προωθείται η διαμόρφωση ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.
Επισήμανε ότι έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ. του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε στα 353 εκατ.
Έχουν δε καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους αναφορικά με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αφορούν 22 έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020.
Μιλώντας για τον τομέα του Τουρισμού, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Επισήμανε ότι υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων, ότι στην Πελοπόννησο αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια. Επίσης, ανέφερε ότι στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.
Ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου, «εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους».
Όσον αφορά στο κυρίαρχο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε από την Τρίπολη ότι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημείωσε ότι το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:
Μείωση της εγγυημένης ποσότητας Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα. «Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ, των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων»
«Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από την Τρίπολη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Τόνισε ότι «η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ” που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της». Εξήγησε ότι «με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού».
Υπογράμμισε ότι «η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας» και πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.
Είπε ότι η θεσμοθέτηση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως ο Δήμος Μεγαλόπολης, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Μιλώντας για τις υποδομές, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση υλοποίησε ό,τι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία και δρομολόγησε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πλήρη ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αυτοκινητόδρομος «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη, καθώς και η Ολυμπία Οδός, από την Κόρινθο στην Πάτρα. Έργα με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ.
Σε τρεις στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, η μία αφορά τον Δήμο Καλαμάτας, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης. Η δεύτερη αφορά τον Δήμο ‘Αργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων, με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τρίτον, με 19 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Αρκαδία 2020, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σαν τόπο κατοικίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Πολύ σημαντική είδηση χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την επένδυση της Tesla στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι εθνικές επιτυχίες και πρέπει να τις αναδεικνύουμε.
Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την κατασκευή ενός κτιρίου μελετημένου για Ειδικό Σχολείο, μέσα στη Σπάρτη.
Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την εξεύρεση του χώρου είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα σε συνεργασία με την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και τον Δήμο Σπάρτης. Σημείωσε ότι το νέο σχολικό συγκρότημα για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες θα σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση όλα τα παιδιά από όλη τη Λακωνία.
Ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία κατασκευής νέου κτιρίου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης σε οικόπεδο που προορίζεται για σχολική στέγη, ένα τοπικό αίτημα που αμέσως έγινε δεκτό.
Όπως δεκτά έγιναν, τόνισε, και τα αιτήματα για επισκευές στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Τρίπολης που συστεγάζονται και έχουν συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για παρεμβάσεις στο κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης και για το κατεστραμμένο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείο Τρίπολης.
«Η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων»
«Πιο σημαντικό απ’ όλα στον χώρο της Υγείας θεωρούμε βεβαίως τερματισμό του λεγόμενου πάρτι της σπατάλης, της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας από την Τρίπολη. «Αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «εμείς καταφέραμε κάτι που άλλοι ποτέ δεν διεκδίκησαν 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, γιατί η Υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων».
Στις παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας στην Περιφέρεια αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας από την Τρίπολη.
Συγκεκριμένα:
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ, αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου έχουν δοθεί περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της Περιφέρειας. Σήμερα όλα τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά. Δημιουργείται η Μονάδα Υγείας Σπάρτης και τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία. Επαναλειτουργούν στην Κόρινθο η ΜΕΘ και η παιδιατρική κλινική. Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας. Παράλληλα, διαρκής στόχος είναι η αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του ΕΚΑΒ. Τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και παραλήφθηκαν 10 νέα ασθενοφόρα, η προμήθεια των οποίων εκκρεμούσε από το 2007. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα δύο ασθενοφόρα 4X4 και δύο κινητές μονάδες, εκ των οποίων η μία έχει και θερμοκοιτίδα νεογνών, που προσέφερε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη για την προμήθεια επιπλέον 7 ασθενοφόρων από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ. Τίθεται σε λειτουργία η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας στο Ναύπλιο. Μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει 271 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ εκκρεμούν άλλες 100. «Δεν θα επισκεφτώ την Περιφέρεια σας σε ενάμιση χρόνο όταν θα γίνουν οι εκλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, θα την επισκεφθεί ο ίδιος ξανά και ξανά για να δει αν υλοποιούνται όσα συναποφασίστηκαν στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.