Μπορεί η θερμοκρασία να είναι χαμηλή και να επιτάσσει σούπα αλλά εμείς προτείνουμε ένα πιο "μαμαδίστικο" φαγητό, με λεμονάτο ριζότο και κεφτεδάκια. Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο3 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα στο μπλέντερ2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο1 αβγό1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα2 κουτ. σούπας ξίδιρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένοαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένοελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το ριζότο λεμονιού250γρ. ρύζι αρμπόριο2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, γεμάτες (ή 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας βούτυρο)1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί6 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη½ φλιτζάνι χυμό λεμονιούξύσμα από 2 λεμόνια½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέαλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αβγό και τη ρίγανη. Διαλύετε τη σόδα στο ξίδι, την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνετε.
Πλάθετε το μείγμα σε πολύ μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλης ελιάς και τα τηγανίζετε στο ελαιόλαδο, χωρίς να τα αλευρώσετε. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.
Για το ριζότο: ζεσταίνετε το ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και με κουτάλα της σούπας προσθέτετε λίγο ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτετε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί και να χυλώσει το ριζότο (ίσως δεν χρειαστεί όλος ο ζωμός).
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε ζωηρά, το δοκιμάζετε στο αλάτι και προσθέτετε επιπλέον χυμό λεμονιού αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ριζότο πασπαλισμένο με ξύσμα λεμονιού, μαζί με τα μπαλάκια κιμά.