Τουρισμός – Ελλάδα: Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού, οι κρατήσεις καταγράφουν άνοδο έως και 30% σε σύγκριση με την περσινή- εξίσου θετική- χρονιά και όλα δείχνουν πως, τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών, το 2018 ο Τουρισμός οδεύει προς ένα ακόμη ρεκόρ. Παράλληλα, φέτος έχουν ενισχυθεί τα πτητικά προγράμματα, ειδικά των tour operators για πτήσεις τσάρτερ, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες απευθείας συνδέσεις προς τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.
Μεγάλη είναι η άνοδος από τη γερμανική αγορά στις πωλήσεις οργανωμένων πακέτων, αγγίζοντας ακόμη και το 40% (κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τρίμηνο Νοέμβριος- Ιανουάριος). "Δυνατά” όμως διαμορφώνεται η ζήτηση των Γερμανών τουριστών για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, που προτιμώνται ως πιο "value for money” επιλογές σε αντίθεση με την πιο ακριβή Ισπανία.
Τα τελευταία νέα έρχονται από την αγορά της Σερβίας, από όπου η αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπερνά το 15% (οι αφίξεις Σέρβων τουριστών ξεπέρασαν το 2017 τις 850 χιλ.). Ισχυρό ποσοστό ανόδου παρουσιάζει και το Βέλγιο- πέρσι μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας στις αφίξεις, ξεπερνώντας τις 509 χιλ. για πρώτη φορά (άνοδος 12%). Παράγοντες του κλάδου περιμένουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Βέλγων τουριστών, μετά και την ανακοίνωση νέας απευθείας πτήσης από τις Βρυξέλλες για την Καβάλα και το άνοιγμα του προορισμού τη Θάσου από τον Όμιλο TUI.
Ακόμη, καθιερώνονται 7 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από Βέλγιο για Καλαμάτα, Χανιά, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο σε συνεργασία του ομίλου Thomas Cook και του αερομεταφορέα Brussel Airways.
Θετικά είναι τα νέα για τις κρατήσεις από την αμερικανική αγορά (φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα το Ετήσιο Συνέδριο των Αμερικανών Τουριστικών Γραφείων, οπότε αναμένεται σημαντική τόνωση της επισκεψιμότητας), όμως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους Ρώσους επισκέπτες, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν τα τουρκικά παράλια. Η χώρα μας βρέθηκε στην 11η θέση στο top20 των προορισμών που διάλεξαν οι Ρώσοι το 2017, όπως ανέφερε το ρωσικό στατιστικό σύστημα EMISS, τη στιγμή που η ζήτηση από τους Ρώσους για την Τουρκία εκτοξεύτηκε. Πέρσι, όπως σημειώνει η ΤτΕ, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 589 χιλ. ταξιδιώτες.
Η περίοδος μέχρι και τα μέσα Μαρτίου είναι καθοριστική για τα πακέτα των μεγάλων tour operators, αφού πωλείται περίπου το 1/3 των ταξιδιωτικών πακέτων.
Το τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη της ζήτησης που φτάνει στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς θα ξεκαθαρίσει εντούτοις στη μεγάλη τουριστική έκθεση που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο (η ITB Berlin που φέτος θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου) που παραδοσιακά δίνει το στίγμα των κρατήσεων για τη σεζόν που έρχεται και οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν με αγωνία (ειδικά φέτος που ο ανταγωνισμός με τους υπόλοιπος προορισμούς της Μεσογείου είναι έντονος, με τη σημαντική ανάκαμψης της Τουρκίας να δημιουργεί νέα δεδομένα στην τουριστική αγορά).
Μετά την έκθεση, καλύτερη εικόνα για την πορεία της ζήτησης εκτιμάται ότι θα έχουν και οι φορείς του τουριστικού χώρου, ώστε να ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους για το στόχο των επισκεπτών το 2018 και κυρίως τις εκτιμήσεις τους για τα έσοδα.
Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τον Τουρισμό αυξήθηκαν κατά 10,5%, φτάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις άγγιξαν τα 27,2 εκατ., έναντι 24,8 εκατ. επισκεπτών το 2016.