Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ την προανακριτική

Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Ωστόσο, οι πολιτικές του προεκτάσεις και δη, η παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων σε προανακριτική εξέταση σχολιάστηκαν από τα ξένα ΜΜΕ.

Η είδηση της συγκρότησης ειδικής προκαταρκτικής εξέτασης για δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis κάνει το γύρο του κόσμου, με τα ξένα μέσα να σχολιάζουν τον αντίκτυπο που θα έχει στο πολιτικό τοπίο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδοντας την είδηση αναφέρει ότι η υπόθεση «έχει χτυπήσει ευαίσθητο νεύρο» στην κοινωνία, καθώς, όπως αναφέρει «η χώρα εξέρχεται με αργά βήματα από την κρίση χρέους και πολλοί κατηγορούν τη διεφαρμένη πολιτική ελίτ και ένα σπάταλο κράτος για τα φουσκωμένα ελλείμματα». Υπενθυμίζει δε ότι η Αθήνα έχει προβεί σε μεγάλες περικοπές των δαπανών για την υγεία, προκειμένου να πετύχει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει την υπόθεση ως απόδειξη της βούλησής της να σπάσει τα δεσμά «με το παλαιό σύστημα απληστίας και αδιαφάνειας», ενώ οι δέκα πολιτικοί δηλώνουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο ως «πολιτικοί εχθροί». Επισημαίνουν δε ότι η απόφαση της Βουλής στηρίχθηκε σε έκθεση 2.500 σελίδων, της οποίας τα συμπεράσματα «θεωρούνται αμφίβολα, σύμφωνα με νομικούς, εξαιτίας των ανακριβειών στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων».

Το Euractiv υπενθυμίζει ότι την έρευνα για τη Νovartis άνοιξαν πριν από δύο χρόνια οι αμερικανικές αρχές, προκειμένου να εξετάσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία για να κυριαρχήσει στην αγορά. Σημειώνει δε ότι υπολογίζεται πως το σκάνδαλο στοίχισε στην υπερχρεωμένη Ελλάδα περί τα 3 δισ. ευρώ.

Η ελβετική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Local cz αφού αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή, που έχει πυροδοτήσει η υπόθεση, επισημαίνει πως ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι οι αγορές φαρμάκου στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 23,6% των συνολικών δαπανών υγείας το 2006 στο 30,7% το 2011, ενώ υποχώρησαν στο 25,9% το 2015 «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών».

Το Associated Press κάνει λόγο για σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα στελέχη της πρώτης να χαρακτηρίζουν την υπόθεση το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη.

«Απάτη τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis. Το άρθρο εστιάζει στη ζημία που προκάλεσε ουσιαστικά η υπόθεση στους Έλληνες πολίτες: «Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι Έλληνες φορολογούμενοι φέρονται να εξαπατήθηκαν κατά έως και 3 δισ. ευρώ από τις υπέρογκες τιμές των φαρμάκων της Novartis. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να πάρει πίσω τα χρήματα από τη Novartis με νομικά μέσα».

«Μέγα σκάνδαλο – Novartis: Λαδώθηκαν Έλληνες πολιτικοί», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην αυστριακή Kleine Zeitung που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο φαρμακευτικός κολοσσός φέρεται να πούλησε στην Ελλάδα φάρμακα σε φουσκωμένες τιμές. Αυτό φαίνεται πως ήταν δυνατόν επειδή φέρονται να λαδώθηκαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς. […] Οι αναφερόμενοι πολιτικοί κάνουν λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση και προσπάθεια της νυν κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να αποπροσανατολίσει από τη βαριά οικονομική κρίση. Σύμφωνα με δικηγόρους η νομική διελκυστίνδα αναμένεται να κρατήσει πιθανότατα χρόνια».