Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Αλµπέρ Καµύ αντιμέτωπος τόσο µε τον κόσµο όσο και µε τον εαυτό του. Με περιέργεια για όλους και για όλα, διηγείται ένα συµβάν, «πιάνει» µια αίσθηση, αποτυπώνει –για να επιστρέψει αργότερα σε αυτές– ιδέες και µνείες. Οι «Σημειώσεις» αφορούν τα παιδικά του χρόνια και τα αναγνώσµατα εκείνης της εποχής. Τις σκέψεις, κατόπιν, που θα πλέξουν τα θέµατα από όπου θ’ αναδυθούν ο «Ευτυχισμένος θάνατος», ύστερα ο «Ξένος», αποσπάσµατα του «Μύθου του Σισύφου» και της «Πανούκλας», που προαναγγέλλουν τον «Επαναστατηµένο άνθρωπο». Τα «Σημειωματάρια» µας µισανοίγουν την πόρτα της εσωτερικής ζωής του Καµύ, σε µια ατμόσφαιρα οικειότητας που φωτίζει το έργο του. Μια θαυμαστή μαρτυρία για τη σχέση του συγγραφέα µε τον κόσµο.
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα
«Ο πόνος να μην έχεις τα πάντα από κοινού και η δυστυχία να έχεις τα πάντα από κοινού»
«Το επαναστατικό πνεύμα εμπεριέχεται ολοκληρωτικά σε μια διαμαρτυρία του ανθρώπου ενάντια στη μοίρα του. Κατ’ αυτήν την έννοια είναι, με διαφορετικές μορφές, το μόνο αιώνιο θέμα της τέχνης και της θρησκείας. Μια επανάσταση πραγματοποιείται πάντα ενάντια στους Θεούς –αρχίζοντας από εκείνην του Προμηθέα. Είναι μια διεκδίκηση του ανθρώπου ενάντια στη μοίρα του, της οποίας τύραννοι και καραγκιόζηδες αστοί δεν είναι παρά μονάχα προσχήματα».
Υπάρχει ένα μοναδικό πεπρωμένο που είναι ο θάνατος, και πέρα απ’ αυτόν καμιά ειμαρμένη. Στο χρονικό διάστημα από τη γέννηση ως τον θάνατο, τίποτε δεν είναι καθορισμένο: μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, ακόμα και να σταματήσουμε τον πόλεμο, ακόμα και να διατηρήσουμε την ειρήνη, αν το θέλουμε αρκετά, διακαώς και για πολύ χρόνο».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Albert Camus γεννήθηκε το 1913 στην Αλγερία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου και είχε αναπτύξει ενεργό δράση στα πολιτικά πράγματα της χώρας του. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Απ’ την καλή και την ανάποδη» δημοσιεύτηκε το 1937. Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και το 1942 πήγε στη Γαλλία και έγινε διευθυντής της εφημερίδας Μάχη. «Ο ξένος» και «Ο μύθος του Σίσυφου» ήταν τα δύο μυθιστορήματα που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Πέντε χρόνια αργότερα εγκατέλειψε την εφημερίδα και έγραψε την «Πανούκλα». Ο Καμύ είχε σημαντική παρουσία και στο θέατρο. «Η παρεξήγηση», ο «Καλιγούλας» και η «Κατάσταση πολιορκίας» είναι μερικά από τα έργα του. Η δουλειά του είχε τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Το 1957 κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας. Σκοτώθηκε το 1960, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σε ηλικία 47 ετών.
ΤΙΤΛΟΣ: Σημειωματάρια. Βιβλίο πρώτο (Μάιος 1935-Φεβρουάριος 1942)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Albert Camus
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκη Καρακίτσου-Dougé & Μαρία Κασαμπαλογλου-Roblin
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.:264
Τιμή:12,20 €