Πολιτισμός

Κριτική παράστασης: “Diavol Kommandant” στο θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού

Είδαμε την παράσταση Diavol Kommandant στο θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού και οι εντυπώσεις μας είναι ο καλύτερες.

Το Pagenews.gr βρέθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στο θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού προκειμένου να μεταφέρει τον παλμό της παράστασης Diavol Kommandant στους αναγνώστες του. 

Πρόκειται για μια καυστική κωμωδία με σαφή μηνύματα και προσανατολισμό που στοχεύει στην αφύπνιση του κοινού για την κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς. Μέσα από το γέλιο που παράγεται, δίνει τροφή για σκέψη και περισυλλογή και είναι μια παράσταση αξιώσεων που προτείνουμε να σπεύσετε να τη δείτε. 

Γράφει η Έπη Τρίμη

Μετά την επιτυχία που σημειώνει και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού που γεμίζει κάθε Σάββατο και Κυριακή το θέατρο Λύχνος, το “Diavol Kommandant” συνεχίζει τις παραστάσεις έως και την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου 2018.

Η καυστική κωμωδία «Diavol Kommandant», σε κείμενο της Μαριάννας Κυριακάκη, σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου & μουσική Σταμάτη Χρήστου μάς μεταφέρει νοητά στην Αθήνα της κατοχής. 

Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Αθήνα της περιόδου 1943-1944 και περιγράφει με κωμικοτραγικό τρόπο τη ζωή κάποιων Αθηναίων στα δύο τελευταία χρόνια της Γερμανική Κατοχής. Τότε που η πείνα θέριζε, η εθνική αντίσταση δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί τους κατακτητές και η Ελληνική κυβέρνηση δεν τολμούσε ούτε να ανασάνει χωρίς την άδεια του Βερολίνου. 

Ο Λευτέρης και η Ζωή είναι δυο αδέρφια, ιδιοκτήτες μιας ταβέρνας στην Πλάκα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις συνθήκες της γερμανικής κατοχής. Ο Λευτέρης φαίνεται να υποτάσσεται ενώ η Ζωή θυμώνει συνεχώς μαζί του και προσπαθεί να τον επαναφέρει στον "ίσιο" δρόμο για να αγωνιστεί κι εκείνος, συντασσόμενος στην Αντίσταση. Τα πράγματα κλιμακώνονται οριακά καθώς ο υποδιοικητής της Γκεστάπο στην Αθήνα, Καρλ Φον Ζόριμπλε, αποφασίζει να κάνει την ταβέρνα στέκι Ελλήνων και Γερμανών όπου θα αποθεωθεί το Γ΄Ράιχ υπό τη σκιά της Ακροπόλεως. Σ’ όλα αυτά εμπλέκεται και η αντιστασιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι ήρωες της ιστορίας.»

Κριτική της παράστασης:

Παρακολούθησα την παράσταση και δεν πίστευα ότι μια τόσο απλή και ξεκούραστη ιστορία θα μπορούσε να είναι τόσο βαθιά ουσιαστική. Αν όλοι κάνουμε κάτι και επηρεάσουμε το μικρόκοσμό μας, ο εφιάλτης που βιώνει η πατρίδα θα τελειώσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κι επί σκηνής ο εφιάλτης είναι η γερμανική κατοχή που ταλανίζει για δεύτερη φορά την Ελλάδα μας. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια λαϊκή ταβέρνα, με μπουζουκάκι, ζουμερή τραγουδίστρια και γνήσιους καθημερινούς ανθρώπους του αγώνα και του μόχθου. Βρίσκονται συνεχώς σ’ έναν αγώνα επιβίωσης κι αντίστασης ενάντια στον κατακτητή κι όχι μόνο…

Θαυμάσια σκηνικά, ωραία ρούχα κι αξιοπρεπείς παρουσίες με ηθοποιούς που δίνουν ψυχή. Η πλοκή είναι σφικτή και κάνει το θεατή να βρίσκεται νοητά και να ζει τα δρώμενα της ταβερνούλας που διαδραματίζεται η όλη πλοκή. 

Εν κατακλείδι, η παράσταση είναι γνήσια κωμωδία επιπέδου Σακελάριου. Έχει δηλαδή ποιότητα, αβίαστο γέλιο και καθόλου βωμολοχίες. Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικοί καρατερίστες και φοβερά επιτυχημένοι στο ρόλο τους. Η παράσταση συνίσταται σε μικρούς και μεγάλους αλλά κυρίως σ’ όσους έχουν κουραστεί από τη σοβαροφάνεια και τα βαρύγδουπα μηνύματα. Τέλος σημειώνεται και το εξής. Με γενική είσοδο 12 ευρώ σπάνια βλέπεις 7μελη τόσο καλό θίασο όσο και σενάριο. Σάς προτείνω να το επιβεβαιώσετε και μονοί σας.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Μαριάννα ΚυριακάκηΣκηνοθεσία: Μάνος ΑντωνίουΜουσική: Σταμάτης ΧρήστουΒοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία ΚαπάνταηΦωτογραφίες: Γιάννης ΑποστολόπουλοςΕρμηνεύουν οι:Μάνος Αντωνίου (Λευτέρης)Τζίνα Δημητροπούλου (Ζωή)Αντώνης Τζαμαλούκας (Βασίλης)Κατερίνα Οικονομίδη/Αναστασία Καπάνταη (Ματίνα)Μπάμπης Βρακάς (Καρλ Φον Ζόριμπλε)Βαγγέλης Πετρόπουλος (Χαράλαμπος/ Χανς)Ιορδάνης Καλέσης/ Φώτης Τρυφωνόπουλος (κομαντάντε Τονίνο Τόπο)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο