«Οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης στο πλαίσιο της διάσωσής της, έλλειψη πίστης στους κρατικούς θεσμούς, μεταναστευτικές ροές και αίσθημα ανασφάλειας» ήδη υπάρχουν, υπογραμμίζει το Bloomberg αναφερόμενο στην υπόθεση Novartis συμπληρώνοντας ότι ήδη η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κινήσεων.
«Καθώς πλησιάζει στην έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και καθώς οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πλησιάσουν, το πολιτικό παιχνίδι είναι πιθανό να μετατραπεί σε δυσάρεστο.»
Eurasia Group: Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου
Την ίδια ώρα ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο δηλώνει ότι «το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κατάσταση πολέμου». Ενώ προβλέπει ότι ο αντίκτυπος στην έξοδο από το πρόγραμμα πιθανόν θα είναι αμελητέος «σωστά τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, αν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
Η συζήτηση στη Βουλή
Το Bloomberg στο εκτενές δημοσίευμά του αναφέρεται στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία και στις λεπτόμεριες της υπόθεσης που έχουν γίνει γνωστές.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Οι Έλληνες βουλευτές ξεκινάνε συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο των πρώην ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε μια υπόθεση δωροδοκίας της Novartis AG, η οποία αποτελεί μέρος ενός σκανδάλου με υπερτίμηση φαρμάκων που εκτιμάται ότι έχει κοστίσει τη χώρα περίπου 23 δισ. Ευρώ (28,7 δισ. Δολάρια).
Η υπόθεση εμπλέκει δέκα πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο σημερινός κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας. Ολοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σκανδάλου φαρμακευτικής βιομηχανίας και διερευνά το ρόλο της ελβετικής εταιρείας σε φερόμενες φουσκωμένες τιμές φαρμάκων και εμβολίων.
Απογοήτευση και ενίσχυση των άκρων
Η έρευνα για τη δωροδοκία, η οποία έχει επίσης στραφεί σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταράζει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Η υπόθεση απειλεί να εμβαθύνει την απογοήτευση του κοινού με τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα και να ενισχύσει τις ομάδες των άκρων, ανέφεραν οι παρατηρητές.
Ο Στουρνάρας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος – και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είναι πολιτικά παρακινημένοι.