H πρόεδρος της Novartis Hellas στην ερώτηση αν έδωσε "χρήματα σε Έλληνες πολιτικούς και σε ποιους;», δήλωσε ότι «ο κώδικας δεοντολογίας της εταιρείας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Νεγκή στο virus.gr, ξεκαθαρίζει ότι «αν υπήρχαν τέτοια περιθώρια (χρηματισμού), η ίδια δεν θα εργαζόταν στη συγκεκριμένη εταιρεία». Σημειώνω εδώ ότι εργάζεται στην εταιρεία από το 1996 και ανάμεσα στα άλλα έχει αναλάβει επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων του ομίλου.
Όπως υποστηρίζει η κα Kohout, η εταιρεία πληροφορήθηκε την ύπαρξη καταγγελιών για δωροδοκία πολιτικών προσώπων, μόλις πριν λίγες μέρες, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της δικογραφίας, που εστάλη στη Βουλή από την εισαγγελία διαφθοράς.
«Από την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι που πραγματοποιούν τον εσωτερικό μας έλεγχο εξετάζουν προσεκτικά κάθε συναλλαγή, που έχουμε πραγματοποιήσει από το 2006 μέχρι σήμερα. Εξετάζουν αν το τίμημα είναι εύλογο για το σκοπό που αφορούσε κάθε δαπάνη», μας εξήγησε.
Στο ερώτημα "πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο εσωτερικός έλεγχος; " απάντησε ότι «Εκτιμώ ότι θα πάρει αρκετά, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μεγάλο αριθμό συναλλαγών. Ίσως στα τέλη του 2018 να έχουμε έγκυρα αποτελέσματα».
Και διευκρινίζει: «Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και είναι στα πλαίσια της πολιτικής της Novartis για τη διαφάνεια στις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως κρατικούς αξιωματούχους, γιατρούς και συλλόγους ασθενών. Γι’ αυτό, θεωρώ ότι οι καταγγελίες που έχουν γίνει, σίγουρα έγιναν για να προκαλέσουν εντύπωση». Για την ακρίβεια χαρακτήρισε τις καταγγελίες sensational στα αγγλικά.
Ο Αντώνης Σαμαράς
Η κα Kohout ανέφερε ότι μπορεί να υπήρξε πρόγραμμα με την επωνυμία Harvard Project, αλλά δεν αφορούσε τη δωροδοκία αξιωματούχων. Υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard και ανάμεσα στα άλλα έχει οργανώσει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολιτικών και επιστημόνων από διάφορες χώρες, ώστε να συζητηθεί σε ύψιστο επίπεδο το καίριο πρόβλημα της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.
«Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού με το κράτος για την ανάπτυξη λύσεων, που θα διαφυλάξουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος, όσο και τη δική τους χωρίς να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσβαση στην καινοτομία, προς όφελος των ασθενών», μας είπε η πρόεδρος της Novartis.
Οι γιατροί
Στα έγγραφα που απέστειλε το FBI στις ελληνικές αρχές αναφέρεται ότι από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές φαίνεται πως η SANDOZ (εταιρεία του ομίλου της Novartis) συμμετείχε σε 4 σχέδια δωροδοκίας γιατρών στην Ελλάδα: συμμετοχή σε συνέδρια και πολυτελή ταξίδια, e-panels, έκδοση εικονικών τιμολογίων και άμεση πληρωμή των γιατρών.
Ειδικότερα, υπάρχει αναφορά στο πρόγραμμα EXACTLY, που αφορούσε την πληρωμή γιατρών μέσω πλασματικών μελετών φάσης VI. Μάλιστα, το πρόγραμμα EXACTLY χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα μαύρου χρήματος της Novartis.
Ρωτήσαμε την κα Kohout ευθέως για όλα αυτά. Όπως και στην περίπτωση του Harvard Project, δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να υπήρξε πρόγραμμα με αυτή την ονομασία, αλλά διέψευσε ότι αφορούσε τη δωροδοκία γιατρών.
Αναρωτήθηκε επίσης γιατί έχει εμπλακεί το όνομα της Sandoz στη λειτουργία της Novartis Ελλάς. Μας ενημέρωσε ακόμη ότι το 2017 η εταιρεία σταμάτησε να καλύπτει τα έξοδα Ελλήνων γιατρών για συνέδρια του εξωτερικού. Επίσης, υποστηρίζει ενεργά τη δημοσιοποίηση όλων των παροχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τους γιατρούς.