Κόσμος

Ιταλικές εκλογές: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις επικείμενες ιταλικές εκλογές, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μέχρι αυτή την στιγμή, από την πρόθεση ψήφου δεν προκύπτει καμία σταθερή πλειοψηφία εδρών σε ότι αφορά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά, η δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, δίνει το 28,6% της πρόθεσης ψήφου στο κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ως δεύτερη πολιτική δύναμη, σε μεγάλη απόσταση, ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 22,6%.

Η Φόρτσα Ιτάλια με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δυο εβδομάδες πριν την ψήφο «πείθει» το 16,3% του στατιστικού δείγματος, και η Λέγκα το 13,2%. Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.

Σε ότι αφορά τις ευρύτερες συμμαχίες, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, εξασφαλίζει από το 36,5% μέχρι το 37,5% της πρόθεσης ψήφου, και η κεντροαριστερά από το 26,5% μέχρι το 27,5%.Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.

Υπάρχει, πάντως, μια σειρά επιπλέον παραμέτρων που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Νικόλα Πιέπολι, ο νυν κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, (αν πάρει μέρος πολύ ενεργά στις τελευταίες ημέρες προεκλογικής εκστρατείας) μπορεί να βοηθήσει το κόμμα του, τους «Δημοκρατικούς», να αυξήσει το ποσοστό του μέχρι και κατά 3%.

Παράλληλα, τα Πέντε Αστέρια, δεν φαίνεται να έχουν πληγεί από την υπόθεση της «διαβλητής επιστροφής χρημάτων». Από το ότι, δηλαδή, τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου Μπερλουσκόνι αποκάλυψε πως τουλάχιστον οκτώ βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος, δεν κατέβαλαν μέρος του μισθού τους, για την στήριξη νέων επιχειρήσεων, όπως είχαν δεσμευθεί να πράξουν.

Μέχρι τώρα, υπερίσχυσε η θέση του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος του Γκρίλο, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος επιμένει πως «πρόκειται για την μόνη πολιτική δύναμη που διέθεσε πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ για την βοήθεια των ιταλών επιχειρηματιών». Και σε ότι αφορά τους αναποφάσιστους, τα Πέντε Αστέρια, δείχνουν να μπορούν να επηρεάσουν το σημαντικότερο ποσοστό τους.

Υπάρχει, τέλος, και η παράμετρος Σίλβιο Μπερλουσκόνι: δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του όσο θα επιθυμούσε, δεν είναι υποψήφιος βουλευτής ή γερουσιαστής και δεν μπορεί να γίνει ούτε πρωθυπουργός, λόγω οριστικής καταδίκης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Αλλά είναι βέβαιο, ότι τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα προσπαθήσει -όπως συνηθίζει- να εκπλήξει τους Ιταλούς, με εντυπωσιακές και άκρως γενναιόδωρες υποσχέσεις.