Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι δύο δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί για το μερίδιο 66% στην ΔΕΣΦΑ, προέρχονται από τις:
– Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
– Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)
Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών, θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.
Ο νυν διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και ο τερματισμός του προηγούμενου, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ την 1η Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το υπόλοιπο 34% των μετοχών θα επιστραφεί στο Δημόσιο.