Τα φρούτα έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή. Δίνουν χρώμα στα γεύματα, προσδίδουν ξεχωριστές γεύσεις στη διατροφή και ενισχύουν σημαντικά τη θρεπτική της αξία. Ένα τέτοιο φρούτο είναι και το μανταρίνι.
Το μανταρίνι είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως ναριγενίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α και καροτένιο. Στην πραγματικότητα παρουσιάζει πολλές φορές υψηλότερες περιεκτικότητες απ’ ό,τι το πορτοκάλι.
Η βιταμίνη Α βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Συγχρόνως, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες, χαρίζουν στο δέρμα μια εξαιρετική προστασία, καταπολεμώντας έτσι τη γήρανση του δέρματος και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.
Το μανταρίνι παρέχει μέχρι 80% των ημερήσιων απαιτήσεων βιταμίνης C για το σώμα και σε συνδυασμό με τη β-καροτίνη κάνει τις ιδιότητες του μανταρινιού πιο αποτελεσματικές. Η βιταμίνη C έχει καθιερωθεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι επίσης και ένα ισχυρό φυσικό αντι-οξειδωτικό.
Η βιταμίνη C επίσης βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, την τροφή που σημαίνει ισχυρότερος οργανισμός. Μία διατροφή που περιλαμβάνει συχνά το μανταρίνι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του στομάχου, του ήπατος, του φάρυγγα και του καρκίνου του στόματος. Έρευνα απέδειξε ότι η συχνή κατανάλωση χυμού μανταρινιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος σε ασθενείς με ηπατίτιδα C.
Το μανταρίνι, εκτός από πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Το κάλιο και το ασβέστιο διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην κατάσταση του αίματος. Το κάλιο συγκεκριμένα βοηθά στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή πρόσληψη καλίου, ειδικά όταν προέρχεται από φρούτα και λαχανικά, βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης. Το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στην πήξη του αίματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.