Ζούμε στην "Αυτοκρατορία της επιτήρησης";
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επέτρεψαν στο ευρύ κοινό να ανακαλύψει ότι η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής απειλείται πλέον από τη μαζική παρακολούθηση στην οποία μας υποβάλλουν τα θαυμαστά εργαλεία ("έξυπνα" κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, υπολογιστές) που υποτίθεται ότι θα διεύρυναν τον χώρο της ελευθερίας μας… Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε εκτιμήσει πλήρως σε ποιο βαθμό γίνεται έλεγχος στις ζωές μας.
Η ψηφιακή επανάσταση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα το πεδίο της συλλογής πληροφοριών και επεξεργασίας δεδομένων. Οι πέντε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που δεσπόζουν στο διαδίκτυο -Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft-πλουτίζουν συνεχώς από την εκμετάλλευση των προσωπικών μας δεδομένων, τα οποία μάλιστα παραδίδουν συνεχώς στην NSA, την πιο μυστική και πιο ισχυρή αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Σε ένα κείμενο με πλούσια τεκμηρίωση και πολλά παραδείγματα, ο Ιγνάσιο Ραμονέ περιγράφει την άνευ προηγουμένου συμμαχία -κράτος, στρατιωτικός μηχανισμός ασφάλειας, γιγάντιες βιομηχανίες του Ιστού- με την οποία έχει συγκροτηθεί αυτή η αυτοκρατορία της επιτήρησης που αψηφά τους πολίτες και περιορίζει τα ατομικά τους δικαιώματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία.
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα
«Η ιδέα ενός κόσμου υπό “ολοκληρωτική επιτήρηση” θεωρούταν για καιρό ένα ουτοπικό ή παρανοϊκό παραλήρημα, καρπός της λιγότερο ή περισσότερο διαταραγμένης φαντασίας φανατικών συνωμοσιολόγων. Πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε το προφανές: ζούμε, εδώ και τώρα, υπό το κράτος ενός είδους αυτοκρατορίας της επιτήρησης. Εν αγνοία μας, παρακολουθούμαστε, κατασκοπευόμαστε, επιτηρούμαστε, ελεγχόμαστε, φακελωνόμαστε, ολοένα περισσότερο. Κάθε μέρα νέες τεχνολογίες εκλεπτύνουν τον εντοπισμό των ιχνών μας. Εμπορικές φίρμες και διαφημιστικές εταιρείες σκαλίζουν τη ζωή μας. Με πρόσχημα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ή άλλων δεινών, κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένων των πιο δημοκρατικών- γίνονται “Μεγάλοι Αδελφοί", μη διστάζοντας πλέον να παραβιάζουν τους ίδιους τους νόμους τους για να μας κατασκοπεύουν καλύτερα […]
Με τη βοήθεια ολοένα και πιο τελειοποιημένων αλγορίθμων, χιλιάδες ερευνητές, μηχανικοί, μαθηματικοί, στατιστικολόγοι, προγραμματιστές, ιχνηλατούν και ξεδιαλέγουν πληροφορίες που παράγουμε εμείς οι ίδιοι. Δορυφόροι και δρόνοι με διαπεραστικό βλέμμα μας παρακολουθούν από το διάστημα. Στα αεροδρόμια βιομετρικοί σαρωτές αναλύουν το βάδισμά μας, “διαβάζουν” την ίριδα των ματιών μας και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Υπέρυρθρες κάμερες μετρούν τη θερμοκρασία του σώματός μας. Οι σιωπηλοί φακοί των βιντεοκαμερών μάς περνούν από κόσκινο στα πεζοδρόμια των πόλεων ή στους διαδρόμους των σουπερμάρκετ. Μας παρακολουθούν επίσης στο γραφείο, στους δρόμους, στο λεωφορείο, στην τράπεζα, στο μετρό, στο γήπεδο, στα πάρκινγκ, στα ασανσέρ, στα εμπορικά κέντρα, στα διόδια, στους σταθμούς, στα αεροδρόμια».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Ignacio Ramonet είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris VII-Dennis Diderot.Από το 1991 έως το 2008 διετέλεσε διευθυντής της Le Monde Diplomatique –σήμερα είναι διευθυντής έκδοσης της ίδιας εφημερίδας στην Ισπανία. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Πόλεμοι του 21ου αιώνα», «Το απόλυτο κραχ», «Η έκρηξη της δημοσιογραφίας», «Γεωπολιτική του χάους», Η τυραννία των ΜΜΕ», «Σιωπηρή προπαγάνδα».
ΤΙΤΛΟΣ: Η Αυτοκρατορία της Επιτήρησης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Ignacio Ramonet
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Καράμπελας
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Σελ.: 192
Τιμή: 14,85 €