Παράλληλα η Συρία επισημαίνει δια του υφυπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ, ότι η χρήση χημικών όπλων είναι «ανήθικη και απαράδεκτη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Οι δηλώσεις αυτές του Μοκντάντ, που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο Sana, έγιναν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε πλήγματα στη Συρία, αν υπάρξουν "επιβεβαιωμένες αποδείξεις" ότι η Δαμασκός χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον αμάχων.
«Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι κατέχει χημικά όπλα. Θεωρούμε τη χρήση τους ανήθικη και απαράδεκτη, όποιες και αν είναι οι συνθήκες», είπε ο Μοκντάντ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν κατ’ επανάληψη σημάνει συναγερμό για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Η μία από αυτές τις επιθέσεις φέρεται να έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Σαρακέμπ, μια κοινότητα της επαρχίας Ιντλίμπ που ελεγχόταν από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες.
Στην περιοχή αυτή αναφέρθηκαν 11 κρούσματα ασφυξίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας από την έναρξη του πολέμου, το 2011.
Στις 22 Φεβρουαρίου το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 21 ανθρώπους που υπέστησαν ασφυξία στην Ανατολική Γούτα, τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στα ανατολικά της Δαμασκού. Κάτοικοι της περιοχής και ιατρικές πηγές μιλούσαν τότε για επίθεση με αέριο χλώριο.