Ειδικότερα, η Frontex σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν στη λεγόμενη «διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου», φθάνοντας κυρίως στα ελληνικά νησιά, μειώθηκε κατά 43% από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 1.850. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ κοντά στις αφίξεις του Ιανουαρίου του 2017, ενώ οι αφιχθέντες είναι κατά κύριο λόγο Σύριοι και Ιρακινοί.
Σε ό,τι αφορά τη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων», η Frontex παρατηρεί ότι ο αριθμός των «παράτυπων μεταναστών» που εντοπίστηκαν ήταν «σχετικά χαμηλός, σχεδόν 300 άτομα», χάρη στη «στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής για τον έλεγχο των συνόρων».
Στη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον Ιανουάριο αυξήθηκε σε πάνω από 4.800, διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μετανάστες από την Ερυθραία αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα των ατόμων που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή, ακολουθούμενοι από πολίτες του Πακιστάν και της Τυνησίας.
Τους τελευταίους μήνες, η Frontex κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των Λίβυων που διασχίζουν τη Μεσόγειο.
Τέλος, όσον αφορά τη «διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου», τον περασμένο μήνα η Ισπανία «ανέκαμψε ελαφρώς», σύμφωνα με τη Frontex, από τους πρόσφατους «αριθμούς ρεκόρ» παράνομων αφίξεων, καθώς μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017.
Παρ’ όλα αυτά, οι 1.300 αφίξεις που καταγράφηκαν ήταν πάνω από 20% περισσότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι πολίτες της Γουινέας αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από πολίτες του Μαρόκου, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μάλι.