Νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας βενετοκλάξη σε συνδυασμό με τη ριτουξιμάμπη για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία ανακοινώθηκαν στο 59ο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τη μελέτη MURANO, πολυεθνική, πολυκεντρική, ανοικτή, τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης ΙΙΙ που σύγκρινε τη βενετοκλάξη σε συνδυασμό με τη ριτουξιμάμπη και με τον συνδυασμό μπενδαμουστίνης με μεριτουξιμάμπη σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ), οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτική Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ), πέτυχαν σημαντικά παρατεταμένη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) με τη βενετοκλάξη σε συνδυασμό με ριτουξιμάμπη [διάμεση PFS, δεν επιτεύχθηκε] σε σύγκριση με μπενδαμουστίνης με ριτουξιμάμπη.
Η παρατεταμένη επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) που εκτιμήθηκε στους 24 μήνες, ήταν 84,9% με βενετοκλάξη και ριτουξιμάμπη έναντι 36,3% με μπενδαμουστίνη και ριτουξιμάμπη.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε σταθερή βελτίωση της παρατεταμένης διάμεσης επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε όλες τις υποομάδες ασθενών που αξιολογήθηκαν στη δοκιμή.
«Η ανάλυση της μελέτης MURANO κατέδειξε σημαντική βελτίωση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) με βενετοκλάξη σε συνδυασμό με τη ριτουξιμάμπη έναντι μπενδαμουστίνης με μεριτουξιμάμπη, με ομοιόμορφα αποτελέσματα σε όλα τα υποσύνολα ασθενών που αξιολογήθηκαν», δήλωσε ο John Seymour, M.D. από το Αντικαρκινικό Κέντρο Peter MacCallum και γιατρός στο Νοσοκομείο Royal Melbourne στην Αυστραλία (κύριος ερευνητής της μελέτης MURANO). «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στους ασθενείς της μελέτης προκειμένου να συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα και πληροφορίες», κατέληξε ο ίδιος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή φακέλων προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης MURANO για τον εν λόγω συνδυασμό χωρίς χημειοθεραπεία.