Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ζητάει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος των εννέα χωρών που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους φορολογικούς παραδείσους και απαιτεί διαφάνεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 55 χώρες της γκρίζας λίστας.
«Ζητώ να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος των χωρών της μαύρης λίστας», δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, εκφράζοντας την επιθυμία «τα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών (…) να μην διακινούνται μέσω των χρηματοπιστωτικών κυκλωμάτων χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι».
Οι δημόσιες ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες αφορά το αίτημα, είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, διευκρίνισε.
«Θα το προτείνουμε εντός των προσεχών εβδομάδων», δήλωσε.
Στις 23 Ιανουαρίου, η ΕΕ αφαίρεσε 8 από τις 17 χώρες της μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων, λιγότερο από δύο μήνες αφότου αυτή καταρτίσθηκε, προς μεγάλη απογοήτευση των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι χώρες αυτές πέρασαν στην γκρίζα λίστα των χωρών οι οποίες ανέλαβαν δεσμεύσεις να επιδείξουν καλή διαγωγή στα φορολογικά ζητήματα.
«Ζητώ από τους υπουργούς Οικονομικών (της ΕΕ) να δημοσιοποιήσουν και να κάνουν διάφανες όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν», επανέλαβε ο Μοσκοβισί, για τον οποίο «η διαφάνεια είναι η μητέρα όλων των αγώνων κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».
Η μαύρη λίστα της ΕΕ, που υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017 –για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης–, δεν περιλαμβάνει πλέον παρά εννέα χώρες: το Μπαχρέιν, το Γκουάμ, τα νησιά Μάρσαλ, τη Ναμίμπια, τα Παλάου, τη Σαμόα, την Αμερικανική Σαμόα, την Αγία Λουκία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.
Οι οκτώ χώρες που αφαιρέθηκαν από τη μαύρη λίστα και πέρασαν στην γκρίζα λίστα είναι ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπάντος.