Πολιτική

Στη Βουλή η δικογραφία για τον Πάνο Καμμένο και τη Σαουδική Αραβία

Η δικογραφία για τον Πάνο Καμμένο και την πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση αλλά με τη συνταγματική πρακτική της αμελλητί διαβίβασης, δεδομένου ότι "σκόνταψε" σε πολιτικό πρόσωπο.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε,  παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος αιτήθηκε να καταθέσει ως απλός πολίτης, η δικογραφία για τους χειρισμούς του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στην πώληση 30.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, στην οποία φέρεται να έχει εμπλακεί ως "μεσάζοντας" ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται, ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση αλλά με τη συνταγματική πρακτική της αμελλητί διαβίβασης, δεδομένου ότι "σκόνταψε" σε πολιτικό πρόσωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας από τον κ. Καμμένο.

Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε πριν από λίγο επισήμως από το προεδρείο κι ενώ μάλιστα στην έδρα ήταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ανακοίνωση της δικογραφίας για τη Novartis, όπου η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε λεπτομερέστατα τι αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο με ονόματα, ημερομηνίες και αδικήματα προς διερεύνηση, για τη δικογραφία αναφορικά με τον κο Καμμένο η ανακοίνωση ήταν λιτή και απέριττη χωρίς καμία περαιτέρω πληροφορία.

Η υπόθεση

Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με απόφαση του κ. Καμμένου είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.

Όπως είναι γνωστό πριν από λίγους μήνες ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίο εμφανιζόταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν ήταν «μεσάζων» αλλά αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.