Γυναίκα

Τεστ ΠΑΠ: Μόνο το 35% των Ελληνίδων υποβάλλεται τακτικά στην εξέταση

Το τεστ ΠΑΠ σώζει ζωές και όμως οι Ελληνίδες δεν κάνουν τακτικά.

Οι Ελληνίδες δεν φαίνεται να πείθονται ότι η πρόληψη σώζει ζωές καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία μόλις το 35% υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην απλή και ταυτόχρονα σωτήρια προληπτική εξέταση, Τεστ Παπ.

«Οι Ελληνίδες, δεν διακρίνονται για την προσήλωση τους σε απλές προληπτικές εξετάσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «’Αγιος Σάββας» Δημήτριος Παπαθεοδώρου, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.

Ευθύνες, σημειώνει, φέρει και η Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός και εθνική προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού. Προσθέτει ότι οι επιστήμονες δεν θα «κουραστούμε να υπογραμμίζουμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές» και επικαλείται τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει ότι χώρες που διαθέτουν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – κάτι που η Ελλάδα δεν έχει – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, κατόρθωσαν να περιορίσουν τον αριθμό των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου μήτρας σε πολύ χαμηλούς αριθμούς μέσα σε διάστημα ολίγων ετών. «Άλλες χώρες το πέτυχαν, σίγουρα μπορούμε και εμείς», τονίζει.