Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τους δύο αυτούς θεσμούς ότι καταχράστηκαν την εξουσία τους προκειμένου να πάρουν άδεια από ομοσπονδιακό δικαστή για να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Κάρτερ Πέιτζ.
Σύμφωνα με τον FISA, έναν νόμο που υιοθετήθηκε πριν 40 χρόνια, οι ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να υποβάλουν σε ομοσπονδιακό δικαστή πειστικά στοιχεία προκειμένου αυτός να εκδώσει ένταλμα για την παρακολούθηση των συνομιλιών κάποιου προσώπου.
Τι ισχυρίζεται το υπόμνημα
– Προκειμένου να λάβουν το ένταλμα αυτό το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης βασίστηκαν στις πληροφορίες που συνέλεξε ο Κρίστοφερ Στιλ, ένας πρώην πράκτορας της MI6. Ο Στιλ ενήργησε στο πλαίσιο μιας αποστολής, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα και την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που καταδεικνύει μεροληψία κατά του Τραμπ.
– Το αίτημα για την έκδοση εντάλματος έφερε την υπογραφή τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι σκοπίμως παρέλειψαν να αναφέρουν τα πολιτικά κίνητρα του Στιλ: του τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κομεϊ, του πρώην αναπληρωτή του Άντριου Μακέιμπ, της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς και του νυν υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.
– Το αίτημα για την έκδοση εντάλματος προκειμένου να παρακολουθείται ο Πέιτζ βασίστηκε κυρίως στον "φάκελο" που συνέταξε ο Στιλ.
– Ο Στιλ ήταν επίσης πηγή του FBI, όμως η αξιοπιστία του ήταν αμφισβητούμενη: είχε πει ψέματα στην ομοσπονδιακή αστυνομία για τις επαφές του και είχε κάνει δηλώσεις στον Τύπο παραβιάζοντας τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας που διέπουν τον κόσμο των Πληροφοριών.
Τι παραλείπει το υπόμνημα
– Το FBI είχε υποψίες για τον Κάρτερ Πέιτζ από το 2013, πολύ προτού ξεκινήσει η έρευνα του Στιλ.
– Ο φάκελος Στιλ δεν ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η αρχικά απόρρητη έρευνα του FBI για την πιθανή σύμπραξη του προεκλογική επιτελείου του Τραμπ με τη Μόσχα. Αυτή είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2016 όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρατήρησαν πολλές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, κυρίως με τον σύμβουλό του Τζορτζ Παπαδόπουλος.
– Η χρήση πληροφοριών που προέρχονται από μία οντότητα με προκαταλήψεις ή κρυφή ατζέντα, όπως ο Στιλ, προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα παρακολούθησης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Εναπόκειται στον εκάστοτε δικαστή να εκτιμήσει την αξιοπιστία και το βάρος που πρέπει να δοθεί στις πληροφορίες αυτές.