Αυτά τα πολίτικα γλυκά θα σας εντυπωσιάσουν τόσο που θα θέλετε να τα τρώτε συνέχεια.
1. Κιουνεφέ
Ένα γλυκό για πραγματικούς μερακλήδες, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη μερίδα από κανταΐφι που του δίνουν στρογγυλό σχήμα -χάρη στα ειδικά τηγανάκια που το φτιάχνουν- και το οποίο είναι γεμιστό με τυρί (στην Τουρκία χρησιμοποιούν το dil peyniri, που δύσκολα θα βρείτε στην Ελλάδα, γι αυτό και το αντικαθιστούμε με άλλο μαλακό τυρί που να λιώνει ή με κάποια κρέμα) και περιχυμένο με άφθονο βούτυρο. Στη συνέχεια το κιουνεφέ τηγανίζεται κι από τις 2 πλευρές και τέλος σιροπιάζεται. Το σερβίρουν ιδανικά με ψιλοκομμένο φιστίκι και συχνά με βουβαλίσιο καϊμάκι!
2. Σεκέρ Παρέ
Σεκέρ παρέ στα τούρκικα θα πει κομμάτια ζάχαρης και δεν είναι άλλο από λαχταριστά μπισκοτάκια με αλεύρι και σιμιγδάλι, τα οποία μαντέψτε… είναι σιροπιαστά! Αν εξαιρέσετε το σιμιγδάλι, θυμίζουν λίγο κουραμπιέδες, από γεύση πάλι, είναι αδύνατον να φάτε μόνο ένα!
3. Ταούκ κιοκσού
Tavuk göğsü στα τούρκικα είναι το στήθος κοτόπουλου και για να ξέρετε, η διάσημη ανατολίτικη, γλυκιά κρέμα γίνεται όντως με βρασμένο στήθος κοτόπουλου! Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, μη διστάσετε σκεπτόμενοι ότι το κοτόπουλο δεν έχει θέση στα γλυκά, άλλωστε το μαδάνε τόσο πολύ, ουσιαστικά το χωρίζουν σε πολύ λεπτές ίνες, που αποκλείεται να το καταλάβετε. Από γεύση δε, είναι πολύ γευστικό. Τυχαία νομίζετε ήταν το αγαπημένο γλύκισμα των Σουλτάνων του Τοπ Καπί;
4. Καζάντιπι
Ποιος θα το πίστευε ότι μία καμένη κρέμα μπορεί να γίνει διάσημο γλυκό; Κι όμως, το καζάν ντιπί (στα τούρκικα σημαίνει ο πάτος του καζανιού) είναι ακριβώς αυτό, μια καμένη κρέμα που προέκυψε από λάθος όταν ένας υπηρέτης του παλατιού ξεχάστηκε και έκαψε την κρέμα του Σουλτάνου. Για να μην τιμωρηθεί την έξυσε από το καζάνι, της έριξε ζάχαρη και τη σέρβιρε ως καινούργιο γλυκό! Φτιάχνεται παραδοσιακά όπως το ταούκ κιοκσού και αφήνουν την κρέμα να “πιάσει” στον πάτο του ταψιού, αποκτώντας έντονη γεύση.
5. Ασουρέ
Τέλειο γλύκισμα για όποιον προσέχει τη γραμμή του, μιας και εκτός από νόστιμη γεύση, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει και λίγες θερμίδες. Φτιάχνεται με σταρόζουμο (το ζουμί στο οποίο έχει βράσει το στάρι) και σερβίρετε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς -σαν να τρώτε μία πιο πηχτή εκδοχή του χυλού από κόλλυβα. Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ, όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ (Aşure Günü), ενώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη έχουμε την ελληνική εκδοχή του, που ονομάζεται Βαρβάρα.
6. Μουχαλεμπί
Μια γλυκιά ανατολίτικη κρέμα, που μοιάζει λίγο με την ιταλική πανακότα και ξεχωρίζει για τη φίνα γεύση της και το άρωμα της, το οποίο οφείλει στο ανθόνερο ή ροδόνερο.
7. Κεσκιούλ
Μία ακόμη πολύ αρωματική κρέμα, που συναντάμε στα πολίτικα ζαχαροπλαστεία και η κεσκιούλ, που αρωματίζεται με πικραμύγδαλο και ροδόνερο και σερβίρεται με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και ινδοκάρυδο.