Πολιτική

Μάθιου Νίμιτς: Η ελληνική πλευρά δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ

Δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ τόνισε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ρωτήθηκε εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ.

«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα (του "Μακεδόνα"). 

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας». 

Ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι αν θιχτεί το ζήτημα της ταυτότητας, δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Υπουργός Εξωτερικών ΠΓΔΜ: "Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά"

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς. «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. 

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε. 

Και συμπλήρωσε: «Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.

Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες …» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.