Financial Times: Παρτίδα “πόκερ” με άγνωστο αποτέλεσμα το Σκοπιανό

Financial Times: Παρτίδα “πόκερ” με άγνωστο αποτέλεσμα το Σκοπιανό
Ως μία "παρτίδα πόκερ" με αβέβαιο αποτέλεσμα χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό για τον Αλέξη Τσίπρα, δημοσίευμα των Financial Times ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε κομβικό σημείο για Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Οι Financial Times κάνουν μια ιστορική αναδρομή στο Σκοπιανό και τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ και υπογραμμίζει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα στη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και στην προετοιμασία για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή.

Οι FT αναφέρονται και στις πολύπλευρες εσωτερικές διαμάχες που έχει προκαλέσει το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται, ταυτόχρονα, πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση και καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές», όπως αναφέρει, κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν θέσει το Μακεδονικό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας. Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, η Εκκλησία, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον κ. Τσίπρα, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό. Πρόκειται για «δυσνόητο χάος», επισημαίνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, που διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;»

«Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι’ όμως οι διπλωματικές επιβραβεύσεις είναι δελεαστικές», υποστηρίζει το άρθρο και εξηγεί το δίλημμα μπροστά στο οποίοι βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός:

«Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων». Όμως «για τους βαθιά θιγμένους Έλληνες, οι οποίοι έχουν βρίσκονται υπό την εξουσία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».

Ο Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια

Το δημοσίευμα των FT αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα την ώρα που και στην ΠΓΔΜ επικρατεί προβληματισμός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ζάεφ αλλά και για το εάν τελικά θα υποκύψει στις εσωτερικές πιέσεις να θέσει τις όποιες αποφάσεις σε δημοψήφισμα. Ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ και κατόπιν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και τους ηγέτες του VMRO-DPMNE και DUI. Σύμφωνα με το MFA οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνάντηση Νίμιτς με τον Ντιμιτρόφ. 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής τους, Αλί Αχμέτι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ήδη πριν την έλευση του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, είχε προϊδεάσει μιλώντας στην ΕΡΤ για το πλαίσιο των λύσεων που θεωρεί η Αθήνα αποδεκτό για το θέμα της ονομασίας. Αυτό ακριβώς το πλαίσιο αναμένεται να μεταφέρει ο κ. Νίμιτς σήμερα στους αξιωματούχους των Σκοπίων με τους οποίους θα συναντηθεί προκειμένου να αρχίσει η «μάχη των ονομάτων».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η Αθήνα επιθυμεί σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ονομασία της Σρι Λάνκα. Έτσι, με βάση τις διαρροές που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, η Ελλάδα φαίνεται να δέχεται τις τέσσερις από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό. Η πέμπτη που ήταν «Republika Makedonija (Skopje)», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», είχε ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι: Προτερήματα και μειονεκτήματα

Γύρω από τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεγάλο παζάρι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη λύση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής ονόματα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν ακόμη και σύντμηση των χρονικών ή γεωγραφικών προσδιορισμών με του όρου Makedonija σε μία λέξη.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έφεραν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει στο όνομα GornaMakedonija, ως μια λέξη. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν ότι ακόμη δεν έχει συνταχθεί το σύμφωνο που θα περιλαμβάνει τα θέματα που συζητηθούν με την γείτονα. Σύμφωνα μάλιστα με ξένες διπλωματικές πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα», «το όνομα Gorna Makedonija είναι το όνομα που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της δέσμης ιδεών του ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση». Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές στα «Νέα», το συγκεκριμένο όνομα έχει το μειονέκτημα ότι εγείρει ανησυχίες στη Βουλγαρία.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γειτονική χώρα προκρίνει τη λύση του Nova Makedonija. Στη σύσκεψη, μάλιστα, των πολιτικών αρχηγών που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης φέρεται να επικεντρώθηκε σε αυτήν ακριβώς τη πρόταση για το ονοματολογικό. Στα μείον της πρότασης, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι για την ελληνική πλευρά αυτή συνιστά ήδη μια υποχώρηση καθώς πρόκειται για χρονικό και όχι για γεωγραφικό προσδιορισμό.

Και οι άλλες δύο προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι εμφανίζουν αντιστοίχως προτερήματα και μειονεκτήματα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Το Republika Severna Makedonija περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ το Republika Vardarska Makedonija μπορεί ίσως να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια ακόμη κυβίστηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play