Πολιτική

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό

Η καλύτερη δυνατή συγκυρία είναι, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Μπορεί να υπάρξει χειρότερη συγκυρία και η χειρότερη συγκυρία έχει σχέση, βεβαίως, με τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας για να είμαστε ειλικρινείς ή για να το πω θετικά» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Τι θα συνιστούσε εγγύηση κατά το διεθνές δίκαιο, να υπογράψουμε μία συμφωνία οριστική που να έχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες; Ναι, δεν αρκεί αυτό, πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι κινούμαστε στο πλαίσιο του κεφαλαίου 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται erga omnes και σε διμερές επίπεδο, όχι μόνο στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 περιλαμβάνει ένα ολόκληρο άρθρο, το άρθρο 6 για το Σύνταγμα των Σκοπίων, που το έχουν δεχθεί οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ.

«Tο λέω αυτό γιατί η συμφωνία αυτή έγινε ανώνυμα, ο υπουργός του πρώτου μέρους, ο υπουργός του δεύτερου μέρους, αλλά μετά η Ελλάδα κατέθεσε στη Γραμματεία του ΟΗΕ, πρωτοκόλλησε τη συμφωνία αυτή, ως συμφωνία ανάμεσα σε Greece και FYROM, άρα απέκτησε και όνομα. Η πρωτοκόλληση έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ισχύ της συμφωνίας, τη συμφωνία αυτή δεν την έχουν κυρώσει τα Κοινοβούλια, αλλά ως συμφωνία απλοποιημένης μορφής ισχύει πλήρως διεθνώς. Την επικαλέσθηκαν τα Σκόπια στο Διεθνές Δικαστήριο, άρα την αναγνωρίζουν, αναγνωρίζουν και τα σχετικά με το Σύνταγμά τους και το Διεθνές Δικαστήριο τη δέχθηκε ως ισχυρή και δίκασε την υπόθεση επί τη βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας».

«Η ενδιάμεση συμφωνία, όμως, είναι προσωρινή και μπορεί και να καταγγελθεί, γι’ αυτό πρέπει ό,τι περιλαμβάνει η ενδιάμεση συμφωνία, βελτιωμένο, συμπληρωμένο, να επαναληφθεί στην οριστική συμφωνία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επεξηγώντας τη θέση του για την κατοχύρωση της Ελλάδας από το διεθνές δίκαιο.

Επανέλαβε τη θέση του ότι την Ελλάδα την κατοχυρώνει έναντι αλυτρωτισμών το διεθνές δίκαιο, όχι το Συνταγματικό Δίκαιο των Σκοπίων. «Το Σύνταγμά τους το αλλάζουν κατά το δοκούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Σημασία έχει τι λέει το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από εμάς πια και, βεβαίως, το πώς μπορείς να επικαλεστείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, μία διεθνή υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα Σκόπια, την οποία ενδέχεται να παραβιάσουν, γιατί, φυσικά, μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.