Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν θα κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του ιδρυτή της ΙΚΕΑ. Η φήμη του σφιχτοχέρη και οικονόμου (αλλά και του φοροαποφεύγοντα) που συνόδευε τον Ινγκβαρ Κάμπραντ, του ανθρώπου που έφτιαξε την ΙΚΕΑ, μάλλον θα τον συνοδεύει και μετά τον θάνατό του.
Ήταν ένας από πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο 8ος στη σχετική λίστα του Bloomberg, με περιουσία που άγγιζε τα 58,7 δισ. δολάρια. Ωστόσο ήταν προετοιμασμένος από χρόνια για το τέλος, καθώς όπως σημειώνει το Bloomberg.
O έλεγχος της εταιρείας είχε περάσει από τη δεκαετία του ’80 σε ένα δίκτυο από ιδρύματα και εταιρείες holding το οποίο διασφάλιζε την ανεξαρτησία της ΙΚΕΑ και ότι η εταιρεία θα μείνει μακριά από τον άμεσο και πλήρη έλεγχο της οικογένειας του Κάμπραντ.
Οι κληρονόμοι θα έχουν στον έλεγχό τους το ίδρυμα Ikano, οι πόροι του οποίου είναι σημαντικά μικρότεροι (συνολικά γύρω στα 8 δισ. ευρώ το 2016).
Τα περισσότερα καταστήματα ΙΚΕΑ ανήκουν στο ίδρυμα Ingka με έδρα την Ολλανδία. Το brand της ΙΚΕΑ ελέγχεται από το ίδρυμα Interogo με έδρα το Λιχτενστάιν.
Αυτό το ίδρυμα με τη σειρά του έχει μια θυγατρική, την Inter Ikea, η οποία ασχολείται με το franchise της Ikea. Η οικογένεια του Κάμπραντ έχει μειοψηφική παρουσία στο Intergogo.
Αυτό το περίπλοκο δίκτυο εξασφαλίζει ότι κανένα άτομο μέσα ή έξω από την οικογένεια του ιδρυτή.
Ο Κάμπραντ «δεν ενδιαφερόταν για τα χρήματα, για αυτό και έχτισε έτσι την ιδιοκτησία» είχε δηλώσει το 2012 στο Bloomberg ο Περ Χεγκένες, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ikea Foundation – και οι εξελίξεις τον δικαιώνουν.