Ελλάδα

Πιερ Μοσκοβισί: Εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος

Τα επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του αναφέρει σε άρθρο του στα "ΝΕΑ", ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο κόστος της κρίσης ήταν πολύ υψηλό και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας όμως ότι τα επιτεύγματα του προγράμματος είναι σαφή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι "ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ έχει σχεδόν εξαλείφει". Παράλληλα, κάνει λόγο για "μια σειρά πρωτόγνωρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", οι οποίες θέτουν τις βάσεις για μια πιο σταθερή Ελλάδα. Όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ παραμένει πρόβλημα, "το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά".

Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει "άριστη" την συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για την τρίτη αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα τελειώσει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελική αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον κ. Πιερ Μοσκοβισί, "το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας". Συμπληρώνει ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι μετά το πέρας του προγράμματος, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. 

"Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα", συμπληρώνει. Τέλος ο κ. Πιερ Μοσκοβισίσυνεχίζει αναφέροντας, "ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια – και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα".