Γεύση

Χυλοπίτες: Το άκρως “αμαρτωλό” ελληνικό ζυμαρικό με…σύγκλινο

Μπορεί οι Ιταλοί να μοστράρουν φαρφάλες, πένες και λαζάνια αλλά η Ελλάδα έχει να επιδείξει τη δική της μοναδική πρόταση στα ζυμαρικά: τις χυλοπίτες.

Οι χυλοπίτες είναι το πλέον παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό, που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα από μικρές οικοτεχνίες και βιοτεχνίες, συνεταιρισμούς αλλά και από κάποιες νοικοκυρές στο σπίτι τους που το προορίζουν για οικογενειακή χρήση. Οι συνταγές με χυλοπίτες δε, η μία καλύτερη από την άλλη.

Πού και πώς παράγονται

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα βρούμε κατά τόπους παραλλαγές. Κατά κύριο λόγο, όμως, οι χυλοπίτες φτιάχνονται με αβγά, αλεύρι και γάλα. Αν, μάλιστα, το γάλα είναι και κατσικίσιο, μοσχοβολούν! Σε ορισμένα μέρη βάζουν και σιμιγδάλι, ενώ κάποιοι δεν χρησιμοποιούν αβγά.

Οι χυλοπίτες συνήθως κόβονται σε μικρά ή ακόμα μικρότερα κομμάτια, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που τις κάνουν «μακαρουνωτές» και έτσι μοιάζουν με τις ιταλικές ταλιατέλες. Παραδοσιακά, αφού κοπούν απλώνονται σε σεντόνια και μένουν να ξεραθούν για 2-3 μέρες, ανακατεύοντας τες πού και πού. Σήμερα, βέβαια, από τους παρασκευαστές τους χρησιμοποιούνται πιο σύγχρονα μέσα τόσο για την παρασκευή και την κοπή όσο και για την αποξήρανσή τους.

Πώς τις απολαμβάνουμε

Αποτελούν την τέλεια παρέα σε κοκκινιστό μοσχαράκι ή κοτόπουλο και αντικαθιστούν επάξια το κριθαράκι σε ένα γιουβέτσι. Παίρνουν άνετα τη θέση των μακαρονιών σε συνταγές που απαιτούν μικρά ζυμαρικά, ενώ και σκέτες με λίγο λάδι και τυράκι είναι το τέλειο, ελαφρύ πιάτο.

Χυλοπίτες με σύγκλινο

Υλικά

• 400 γρ. χυλοπίτες• 300 γρ. σύγκλινο• 2 κρεμμυδάκια ξερά• 2 κίτρινες πιπεριές• Χυμός 2 πορτοκαλιών• Ξύσμα 1 πορτοκαλιού• 1 σφηνάκι τσίπουρο• 4 κουτ. σούπας Χωριό Βούτυρο Αγελάδος Αλατισμένο soft• 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι• ½ κουτ. γλ. θυμάρι αποξηραμένο• 2 κουτ. σούπας κάππαρη• Φρέσκο πιπέρι• Αλάτι• 100 γρ. Χωριό μυρωδάτο λευκό, ωριμασμένο με πιπεριά, ρίγανη και θυμάρι• Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

1. Βράζετε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζετε και γυρνάτε πάλι στην κατσαρόλα, ρίχνετε τρεις κουταλιές Χωριό Βούτυρο Αγελάδος αλατισμένο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με το καπάκι, να διατηρηθούν ζεστές.

2. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και κόβετε το σύγκλινο σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, βάζετε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Σωτάρετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε και τα κυβάκια σύγκλινο.

3. Ανακατεύετε με κουτάλα και σβήνετε με το τσίπουρο και το χυμό πορτοκάλι. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα κλωναράκια θυμάρι, την κάππαρη και φρέσκο πιπέρι. Ρίχνετε ελάχιστο αλάτι (είναι ήδη η κάππαρη αλμυρή και το σύγκλινο).

4. Αφήνετε μερικά λεπτά να δέσουν τα υλικά και προς το τέλος ρίχνετε μια κουταλιά Χωριό Βούτυρο Αγελάδος αλατισμένο, ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί, ώστε να χυλώσει ελαφρώς η σάλτσα.

5.Ρίχνετε τις χυλοπίτες στο τηγάνι και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με το αποξηραμένο θυμάρι (αν θέλετε και επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι) και σερβίρετε με τριμμένο Χωριό μυρωδάτο λευκό.