Οικονομία

Κλάους Ρέγκλινγκ: Υπό παρακολούθηση η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καταρρίπτει τα περί καθαρής εξόδου και σημειώνει ότι πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία. Η Γερμανία επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι υπό εποπτεία και μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που βγήκαν από αυτά», είπε ο επικεφαλής του ESM στον ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία, σημείωσε. Πρόσθεσε όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση έχει περισσότερη σημασία «γιατί η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα χρήματα από τον ESM από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ως πολύ καλό το γεγονός ότι οι εξελίξεις στις αγορές είναι πολύ ευνοϊκές τους τελευταίους μήνες. «Αυτό πιστεύω ότι είναι το αποτέλεσμα της καλής εφαρμογής του συμφωνημένου προγράμματος. Πέρυσι υπήρξε μια πρώτη έκδοση ομολόγου και η διαχείριση των υποχρεώσεων ήταν αρκετά επιτυχημένη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ESM δεν παίρνει, ωστόσο, σαφή θέση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αν και παραδέχεται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ευνοϊκές, όσον αφορά στις αγορές. 

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα» υπογραμμίζει, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο και συνδέοντας τις μεταρρυθμίσεις με τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Κάτι ανάλογο, άλλωστε, είχε υπογραμμίσει και χθες ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Μάριο Σεντένο και Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά απ’ ό,τι αναμενόταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο» είχε πει.

Γερμανία: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης – Τα μέτρα δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος, τρίτου, προγράμματος, εκτιμά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ προβλέπει ότι τελικά δεν θα χρειαστεί και να καταβληθεί το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν προβλεφθεί.

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή τέταρτο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο δεν συζητείται πουθενά», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN στις Βρυξέλλες. Μπορεί κανείς "σχεδόν σίγουρα" να πει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί και ότι οι πιστωτές «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν όλα τα χρήματα τα οποία έχουν διατεθεί», συνέχισε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και έκανε λόγο για «επιτυχία» και για "εντυπωσιακή πρόοδο".

Ο κ. Αλτμάιερ προέτρεψε πάντως την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος. «Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να εκταμιεύσουμε όλα τα κεφάλαια – και θα συζητήσουμε ασφαλώς τις επόμενες εβδομάδες για την συνέχεια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Βερολίνο περιμένει από την Ελλάδα να καθορίσει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον να παραμείνει στην Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και μετά την εκπνοή του προγράμματος και να εφαρμοστούν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτρέπεται να διακυβευθεί το καλό που έχει επιτευχθεί, τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι και επικεφαλής του επιτελείου της Καγκελαρίας και εκ των στενότερων συνεργατών της Άνγκελα Μέρκελ, έκανε ακόμη λόγο για επιτυχία των Ελλήνων αλλά και του Eurogroup. «Τα μέτρα δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Αυτό λίγοι το περίμεναν πριν από τρία χρόνια», ανέφερε.

Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το πρόγραμμα

Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα σημάνει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Ο Βόκπε Χούκστρα τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο RTL, επειδή το επίπεδο του χρέους είναι πολύ υψηλό.

Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε μεν ότι υπάρχει λόγος για αισιοδοξία, αλλά συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους έξι μήνες και στη συνέχεια θα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός ομόλογός του τόνισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, από καμία άποψη. «Έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια ακόμη και το κεφάλαιο συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Λούις ντε Γκίντος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο