Πολιτική

Σκοπιανό: “Κλείδωσε” και επίσημα η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Οριστικοποιήθηκε και επίσημα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις, οι συναντήσεις και οι ενημερώσεις από ελληνικής πλευράς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μάλιστα το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος συναντά για το Σκοπιανό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου, μία συνάντηση όπου το Σκοπιανό ζήτημα και η πορεία των διαβουλεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αποκάλυψε το enikos.gr στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ.

Στην ελληνική επικράτεια πάλι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η συνάντηση έχει οριστεί να γίνει στις 6 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο και όπως φαίνεται οι εξελίξεις στο Σκοπιανό τρέχουν με γοργούς ρυθμούς. 

Τσίπρας: Σέβομαι τις ανησυχίες σας

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Ιερώνυμος: Έχω εμπιστοσύνη προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Νίκος Κοτζιάς: Ουδέν σχόλιο

Πριν από την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για τι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Ωστόσο, απερχόμενος από το Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης  αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. "Ουδέν σχόλιο" απάντησε ο κ. Κοτζιάς για τα πέντε ονόματα που προτάθηκαν.

Η συνάντησή τους κράτησε πάνω από μια ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00.  Όπως είναι αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά θα βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θα ζυγίσει τα δεδομένο. Με το βλέμμα στραμμένο -προφανώς- στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. Σημειωτέον, ότι από την κυβέρνηση επιδιώκουν λύση, με την οποία όπως λένε «θα είμαστε όλοι νικητές».