Στη δημοσιότητα έδωσαν ΜΜΕ της πΓΔΜ, επικαλούμενα πηγές στη Νέα Υόρκη, τα πέντε ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων για το Σκοπιανό.
Ειδικότερα, η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk γράφει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πόλη την Τετάρτη, έριξε στο τραπέζι τα ακόλουθα ονόματα:
– Republika Nova Makedonija/ Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας – Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας– Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας– Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη– Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:
– Nova Makedonija,– Severna Makedonija,– Gorna Makedonija,– Vardarska Makedonija και– Makedonija (Skopje)
Γλώσσα
Οσο για τη γλώσσα, προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Υπηκοότητα
Σε ότι αφορά στην υπηκοότητα προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή, π.χ., «nationality of the Republika Nova Makedonija».
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς, ενώ, δεν κατέστη σαφές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.
Ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρει φυσικά ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να ισχύει τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.
Νίμιτς: Μη ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία
Μετά τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο Μάθιου Νίμιτς χθες υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», με κάποια μορφή, στην ονομασία της ΠΓΔΜ. «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει μια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».
Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.
Τι λέει το ΥΠΕΞ
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. «Κρατήστε επιφυλάξεις για όλα αυτά που βγαίνουν από τα Σκόπια», έλεγε συνεργάτης του Νίκου Κοτζιά. Ειδικώς για τα πέντε ονόματα επισημαίνεται ότι είναι όλα στη σλαβική γλώσσα κάτι που φαίνεται να μην είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι απορρίπτουν τα προτεινόμενα ονόματα που περιέχουν όρους όπως «Gorna» ή «Severna».