Ελλάδα

Δολοφονήθηκε ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος (UPD)

Γάζωσαν με καλάσνικοφ στο Χαϊδάρι τον Βασίλη Στεφανάκο, τον βαρυποινίτη που είχε κατηγορηθεί ότι χτύπησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Επίθεση με καλάσνικοφ λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στο Χαϊδάρι, όπου ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος ήταν ο στόχος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ο Στεφανάκος βρισκόταν  μέσα στο αυτοκίνητό του, μάρκας BMW, επί της Λεωφόρου Αθηνών, όταν δύο άτομα, που επέβαιναν σε μηχανή, τον γάζωσαν με καλάσνικοφ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου και τον γάζωσαν, καθώς το όχημα ήταν θωρακισμένο.

Το πτώμα του βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο στο Χαϊδάρι και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Αθηνών 302. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πτώμα εντοπίστηκε πολύ κοντά στην μάντρα αυτοκινήτων που διατηρούσε, η οποία βρίσκεται στον αριθμό 343.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί ότι χτύπησε τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Στεφανάκος αποφυλακίστηκε στις 22 Αυγούστου 2016, έπειτα από 9 χρόνια κάθειρξης

Ο έγκλειστος βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, ο φερόμενος «νονός των νονών», ο «αρχηγός της Greek Mafia», ο «φίλος των Πυρήνων», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς οι διωκτικές αρχές, έχει πλούσιο "βιογραφικό".

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, πριν τον συλλάβουν τελικά τον Ιανουάριο του 2008: το ένα για την ηθική αυτουργία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου (26/08/2006) στο Περιστέρι και το άλλο για την απόδραση των Αλκέτ Ριζάι (φυσικού αυτουργού της δολοφονίας) και Βασίλη Παλαιοκώστα (04/06/2006) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. 

Παράλληλα, σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για σύσταση και συμμορία, εκβιάσεις και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τελευταία καταδίκη του ήταν στις 14 Δεκεμβρίου 2006 (σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για τη μεγάλη υπόθεση με τους 44 κατηγορούμενους για προστασία και λαθρεμπόριο που πιάστηκαν το 2002).

Ο Βασίλης Στεφανάκος που διατηρούσε μάνδρα αυτοκινήτων στο Χαϊδάρι, δεν είναι τυχαίο όνομα στον κόσμο της νύχτας, ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες που αναδείχτηκαν νέες ηγεσίες από τους προηγούμενους «εμφυλίους» πολέμους των μαφιόζων.

Θεωρείται από πολλούς αστυνομικούς ως το αφεντικό της τρίτης γενιάς της εγχώριας μαφίας. Ήταν στη λίστα με τα 44 εντάλματα σύλληψης για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι του 2006. Επίσης τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει με τη βοήθεια δύο αστυνομικών να βγάλει νέο δελτίο ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες από το Τμήμα Ασφαλείας της Πετρούπολης.

Έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές αρχές για περισσότερες από 10 εγκληματικές ενέργειες που αφορούν ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, τη δολοφονία συνεργατών του, αλλά και για τη στενή συνεργασία του με επίορκους αστυνομικούς. Ακόμη, ήταν ο αντίπαλος πόλος στον αιματηρό «εμφύλιο» των μαφιόζων. Τα χτυπήματα, που περιελάμβαναν εκρήξεις και ένοπλες επιθέσεις, παρά τον εγκλεισμό στη φυλακή των δύο αντιπάλων, διαδέχονταν το ένα το άλλο…

Η πύλη των φυλακών Κορυδαλλού άνοιξε για τον Βασίλη Στεφανάκο έπειτα από περίπου 8 χρόνια παραμονής σε αυτές. Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου προβλέπει: Την απόλυση κρατουμένων με τον όρο της συμπλήρωσης του ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως 5 έτη, των δυο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη καθώς και η μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Επίσης, μειώνεται υπό προϋποθέσεις το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την απόλυση υπό όρους των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο