"Οι άνθρωποι λιμοκτονούν" στη Βενεζουέλα εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων.
Τα τέσσερα χρόνια σκληρής ύφεσης και ο υψηλότατος πληθωρισμός έχουν βυθίσει τον λαό της Βενεζουέλας στην ανέχεια, ενώ το αυταρχικό σοσιαλιστικό καθεστώς του προέδρου Nicolas Maduro αντιμετωπίζει αυξανόμενες αναταραχές, σημειώνει το fortune.com σε δημοσίευμά του.
Η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων στη Βενεζουέλα αποτελεί μάχη για τη ζωή όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, στο οποίο απεικονίζονται άνθρωποι να πετροβολούν μια αγελάδα και στο τέλος να τη σκοτώνουν για να τραφούν. "Κυνηγούν, οι άνθρωποι λιμοκτονούν" λέει ο αφηγητής του εν λόγω βίντεο που απαθανάτισε το περιστατικό. Ο Carlos Paparoni, βουλευτής της αντιπολίτευσης, σχολίασε με αφορμή το βίντεο ότι περίπου 300 ζώα έχουν θανατωθεί σε παρόμοιες συνθήκες για να έχουν οι άνθρωποι λίγο κρέας. Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού.
Το πλιάτσικο έχει αυξηθεί στις επαρχίες της Βενεζουέλας από την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, ταυτόχρονα με τις ελλείψεις τροφίμων και τον υπερπληθωρισμό, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την ένδεια, αν και η πρωτεύουσα, το Καράκας, μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές του καθεστώτος Maduro και η αχαλίνωτη διαφθορά είναι οι αιτίες για την κατάρρευση της παλιάς ακμάζουσας χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
"Το καθεστώς του Maduro κλείνει τα μάτια μπροστά στην τραγωδία που ζούμε στη Βενεζουέλα", έγραψε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Juan Guaido, με αφορμή τις τελευταίες εικόνες που έρχονται από τις επαρχίες της Βενεζουέλας.
Η πλευρά Maduro ανταπαντά πως οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις και επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων επιχειρούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή υποστηρίζοντας τεχνηέντως την έλλειψη τροφίμων.
Πρόσφατα μάλιστα, στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο Maduro προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40%, κίνηση που θα επιδεινώσει τα ήδη υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Τον περασμένο χρόνο, οι τιμές των προϊόντων ανέβηκαν κατά σχεδόν 1.400%.