Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.
Οι σχετικές ζυμώσεις είχαν ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2017. Εκείνο που μένει να διαφανεί, είναι το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η επόμενη τριμερής με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εφόσον η σχετική εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε δεκτή. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει στην Κρήτη, με συμμετοχή και της Ιταλίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Παράλληλα, πολύ καλύτερα απ’ ότι υπολογιζόταν, κυλούν οι εργασίες του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο σημείο γεώτρησης «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο έχει φθάσει σε βάθος περίπου 1000 μέτρων από το βυθό της θάλασσας – απόσταση που ισοδυναμεί με το 1/3 του συνολικού βάθους που θα φθάσει το τρυπάνι και είναι τα 3657 μέτρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε απόσταση πέντε μιλίων δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή δραστηριότητα πλωτών μέσων, εμπορικών ή πολεμικών. Οι πληροφορίες λένε πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή της γεώτρησης είναι μειωμένη, σε βαθμό ακόμα και πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας που παρατηρείται σε περιόδους όπου δεν υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ. Από την ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης (1 Ιανουαρίου), κατά διαστήματα παρατηρείται απλή διέλευση πολεμικών μέσων της Τουρκίας, εκτός της ζώνης επιτήρησης της γεώτρησης, που είναι τα πέντε ναυτικά μίλια.