Πολυνομοσχέδιο: Το βράδυ στη Βουλή οι 600 σελίδες με τα προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ είναι ένα κείμενο 600 σελίδων, το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων, που εκκρεμούν, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να «κλειδώσουν» έως τις 22 του μήνα, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.
Στις 11 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο στη συνέχεια θα περάσει από το μικροσκόπιο των δανειστών για τη σύνταξη του compliance report.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 600 σελίδες του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να περιλαμβάνονται:
1. Η απαίτηση για συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη απόφασης για απεργία2. Οι αλλαγές στα επιδόματα τέκνων και η κατάργηση του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων3. Διατάξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ4. Διατάξεις για περιορισμό φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
Πιθανή τηλεδιάσκεψη-Γκρίνια από τους δανειστές
Δεν είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών αν μείνουν εκκρεμότητες στα τεχνικά κλιμάκια. Πάντως από την πλευρά των δανειστών υπάρχει μια σχετική γκρίνια για τις παροχές της κυβέρνησης.
Το πολυνομοσχέδιο επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται αύριο στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.
Στα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα (υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ίσχυε η προτεραιότητα των τραπεζών) στην περίπτωση πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί, των οποίων αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.
Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: Το 2018 θα είναι έτος δικαίωσης για την Ελλάδα (vid)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας