Η Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ζητά την έκδοσή τους «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ.
Η δήλωση Μποζντάγκ ήλθε μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, γεγονός που καταδεικνύει ότι για κυβερνητική θέση, κι όχι για προσωπική τοποθέτηση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση, αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή κρίθηκε από το εφετείο. Ο αιτών άσυλο που συμμετείχε σε πραξιοκόπημα, επιστρέφεται το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Αιγαίο.
Τονίζουμε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων αυτών, μέσω του διαλόγου. Περιμένουμε την έκδοση των 8 στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Η σημερινή απόφαση
Το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για λόγους συμφέροντος του ίδιου του Τούρκου αξιωματικού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.Στην απόφαση υπάρχει ο όρος «να απέχει η Διοίκηση από κάθε ενέργεια σκοπούσα στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα». Αυτό σημαίνει πως η χώρα δεν μπορεί να τον εκδώσει.Υπενθυμίζεται πως το 18μηνο της κράτησης των 8 λήγει στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα είπα οι συνήγοροι υπεράσπισής τους στους δημοσιογράφους.
Τι υποστήριξε η πλευρά του Δημοσίου στο Εφετείο
Το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για «πάγωμα» της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου είχε συζητηθεί, απόντος του ιδίου, κεκλεισμένων των θυρών στο Διοικητικό Εφετείο, την περασμένη Παρασκευή.
Η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να διαφυλαχθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τούρκιας, ενώ από την πλευρά των δικηγόρων του Τούρκου αξιωματικού υποστηρίχθηκε ότι η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανατροπής της.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε επίσης: Σύλληψη μετά το "πάγωμα" της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό