Homo Deus: Το επόμενο στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπου
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο «Homo Sapiens» ο Γιούβαλ Νώε Χαράρι μάς έδειξε πώς το ανθρώπινο είδος έφτασε να κυριαρχεί στον πλανήτη. Τώρα, στο «Homo Deus» με το συνδυασμό επιστήμης, ιστορίας, φιλοσοφίας και πολλών άλλων επιστημονικών κλάδων εξετάζει το μέλλον του ανθρώπου παρουσιάζοντας μια εικόνα του αύριο που αρχικά μοιάζει ακατανόητη: σύντομα η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να χάσει μόνο την κυριαρχία της, μα και το ίδιο το νόημά της.
«Μπορεί η νεωτερική εποχή να έβαλε τον άνθρωπο στη θέση το Θεού, μπορεί τον προηγούμενο αιώνα η ανθρωπότητα να έθεσε υπό έλεγχο τον λιμό, τις επιδημίες και τον πόλεμο, σήμερα όμως, που έχει βαλθεί να νικήσει τα γηρατειά και τον θάνατο και να βρει το κλειδί της ευτυχίας, νέες θεϊκές δυνάμεις δημιουργίας και καταστροφής παίρνουν τη σκυτάλη. Όσο αποκωδικοποιούμε τη δομή του εγκεφάλου και τον γενετικό μας κώδικα χάρη στη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία Μεγάλων Δεδομένων, η αυθεντία θα περνάει σε εξωτερικούς αλγόριθμούς και οι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνονται οικονομικά και πολιτικά ανίσχυροι. Όταν το έξυπνο κινητό μου θα με γνωρίζει καλύτερα απ’ ό,τι εγώ και ο Μεγάλος Αδελφός θα μπορεί να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για λογαριασμό μου, οι δημοκρατικές εκλογές, η ελεύθερη αγορά και οι ίδιοι οι άνθρωποι θα είναι εξίσου παρωχημένοι με τα πέτρινα μαχαίρια και τις κασέτες ήχου.
Αν ο 19ος αιώνας με τη Βιομηχανική Επανάσταση έφερε την εργατική τάξη, 0 21ος θα δημιουργήσει μια νέα τάξη άχρηστων ανθρώπων. Μετά από 50.000 χρόνια ο Homo Sapiens (έμφρων άνθρωπος) θα δώσει τη θέση του στον Homo Deus (άνθρωπος θεός) και ο κόσμος θα αποκτήσει νέους αφέντες και δούλους» σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα
«Αν σκεφτόμαστε με ορίζοντα μηνών, μάλλον πρέπει να εστιάζουμε σε άμεσα προβλήματα, όπως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας. Αν σκεφτόμαστε με όρους δεκαετιών, τότε η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αυξανόμενη ανισότητα και η διάλυση της αγοράς εργασίας ορθώνονται απειλητικά. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε συνολικά τη ζωή, όλα τ’ άλλα προβλήματα και οι εξελίξεις επισκιάζονται από τρεις συνδεόμενες διαδικασίες […]
Οι διαδικασίες αυτές θέτουν τρία θεμελιώδη ερωτήματα:
1. Οι οργανισμοί είναι πράγματι αλγόριθμοι και η ζωή είναι απλώς επεξεργασία δεδομένων; 2. Τι έχει μεγαλύτερη αξία –η νοημοσύνη ή η συνείδηση; 3. Τι θα συμβεί στην κοινωνία, την πολιτική και την καθημερινή ζωή όταν μη συνειδητοί αλλά υψηλής νοημοσύνης αλγόριθμοι θα μας ξέρουν καλύτερα απ΄ ό,τι ξέρουμε εμείς τον εαυτό μας;»
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Yuval Noah Harari έχει διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με ειδίκευση στην Παγκόσμια Ιστορία. Το προηγούμενο βιβλίο του «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφράζεται σε σαράντα γλώσσες.
ΤΙΤΛΟΣ: Homo Deus. Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Yuval Noah Harari ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μιχάλης Λαλιώτης Εκδόσεις Αλεξάνδρεια Σελ.: 434Τιμή: 26,50 €.