Την ώρα που οι περισσότεροι φίλοι του δουλεύουν στα χωράφια, ο 53χρονος Τσιανγκ Λισούν ζει τον μύθο του στο Διαδίκτυο. Βάζοντας τα ακουστικά του ο Τσιανγκ ανεβάζει ένα δημοφιλές τραγούδι σε μία εφαρμογή τραγουδιών στο κινητό του. Μέσα σε λίγα λεπτά το τραγούδι έχει αποσπάσει πάνω από 20 likes ενώ κάποιοι ακροατές αναρτούν εικονίδια με λουλούδια για να τον ενθαρρύνουν.
«Μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια και συνήθως απαντώ σε όλα» λέει ο Τσιανγκ. Το ανέβασμα τραγουδιών στην εφαρμογή του κινητού του είναι το συνηθισμένο χόμπι αυτού του κατοίκου της ανατολικής επαρχίας Ανχούι όπως και πολλών άλλων ανάμεσα στον όλο και γηράσκοντα πληθυσμό της Κίνας.
Η ομάδα αυτή των χρηστών αποκαλείται και «α-σύνδετη ομάδα» στην εποχή του Διαδικτύου, καθώς πολλοί από αυτούς καταβάλλουν προσπάθεια με τις συσκευές και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η κατάσταση αυτή όμως αλλάζει προς το καλύτερο.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης για το Ίντερνετ της Κίνας, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017, από τα 751 εκατομμύρια των χρηστών του Διαδικτύου, το 24,7% ήταν ηλικίας 40 ετών και άνω.
Για πολλούς, οι online μουσικές πλατφόρμες όπως το WeSing έχουν δημιουργήσει μία νέα εποχή. Στις πλατφόρμες αυτές οι χρήστες βρίσκουν τραγούδια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, επικοινωνούν με άλλους «τραγουδιστές» και τραγουδούν μαζί με αγνώστους.
«Έχω ανεβάσει 133 τραγούδια και έχω 442 θαυμαστές στο WeSing», λέει ο Τσιανγκ τονίζοντας ότι η κόρη του λέει πως αυτός χρησιμοποιεί την εφαρμογή αυτή καλύτερα και από εκείνην.
Μέχρι το τέλος του 2016, περισσότεροι από 230 εκατομμύρια Κινέζοι ήταν άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι μέχρι το 2030 οι ηλικιωμένοι θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού.
Σε μια εποχή όπου όλοι σχεδόν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, πολλοί ηλικιωμένοι αρχίζουν να εξερευνούν το Διαδίκτυο για να εμπλουτίσουν τη ζωή τους, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τη δημοφιλή εφαρμογή WeChat όπου ανταλλάσουν μηνύματα.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας πληροφορικής Tencent και της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, μεταξύ των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν το WeChat, το 98,5 % κάνει chat, το 70% φτιάχνει βίντεο, το 40% πληρώνει τους λογαριασμούς του μέσω κινητού και το 30% κάνει online αγορές. Πολλοί ηλικιωμένοι ξέρουν επίσης να φτιάχνουν στο WeChat κόκκινους φακέλους, γνωστούς και ως «Hongbao».
Στο skype 60χρονη με τον εγγονό της
«Χθες συνομιλούσα μέσω skype με τον εγγονό μου. Έχει παχύνει από την τελευταία φορά», λέει η 60χρονη Παν Σουελάν. Η Παν έμαθε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή WeChat όταν της αγόρασε η κόρη της ένα smartphone. H Παν είναι ενθουσιασμένη με το Διαδίκτυο, πιστεύει ότι κάνει πραγματικά τη ζωή ευκολότερη καθώς συνομιλεί με τον εγγονό της κάθε εβδομάδα. Οι ηλικιωμένοι χρήστες του WeChat έχουν δημιουργήσει και μια σειρά ειδικών εικονιδίων (emojis). Τα εικονίδια αυτά εκφράζουν πολλούς χαρακτήρες, έχουν φωτεινά χρώματα και περνάνε μία «θετική ενέργεια». Οι νέοι θεωρούν ξεπερασμένα αυτά τα εικονίδια, πολλά από τα οποία εκφράζουν παραδοσιακά μηνύματα όπως: «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία» ή «Να έχεις μία φανταστική ημέρα».
Ωστόσο αρέσουν σε αρκετούς χάρη στην αίσθηση ρετρό που αποπνέουν.
«Στις γιορτές η μαμά μού στέλνει τέτοια εικονίδια. Την Πρωτοχρονιά μού έστειλε ένα εικονίδιο που περιστρεφόταν γύρω από το κινεζικό αλφάβητο», λέει ο Τσεν Σιαοζίε, δάσκαλος που κατοικεί στο Πεκίνο. Στην γιορτή της Εθνικής Ημέρας του έστειλε ένα εικονίδιο που έγραφε «The Motherland» με φωτεινό χρώμα, ακολουθούμενο από δύο χαρακτήρες που χόρευαν το «Long Live». «Τα εικονίδιά της είναι πάντα απλά και άμεσα, πάντα όμως με τις καλύτερες ευχές», λέει ο Τσεν. Πολλοί ηλικιωμένοι ανταλλάσσουν άρθρα για την υγεία και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Όμως το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκφράζουν για το Διαδίκτυο αρχίζει να ανησυχεί τα παιδιά τους. «Ο πατέρας μου έχει εθιστεί, η όρασή του δεν είναι καλή και φοβάμαι ότι αυτό θα την επιδεινώσει» λέει ο Τσιανγκ Λισούν.
Ο Ζαο Τσίε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανχούι λέει ότι η ανάγκη για συναισθηματική επικοινωνία και κοινωνικοποίηση ωθεί πολλούς ηλικιωμένους να εξερευνούν το Διαδίκτυο.
«Τα παιδιά τους πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους και να τους ενθαρρύνουν να βγαίνουν συχνά από το σπίτι. Η ζωή τους θα γίνει πιο συντροφική και ως εκ τούτου θα καταφεύγουν λιγότερο στο Διαδίκτυο» εξηγεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ