Τα μανιτάρια ίσως είναι λίγο παρεξηγημένα λαχανικά, αφού ή τα λατρεύεις ή τα μισείς… Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τουλάχιστον 5 καλοί λόγοι για να αρχίσουμε να τρώμε περισσότερα.
Περιέχουν άφθονη Βιταμίνη Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ, που είναι εξαιρετικής σημασίας για αμέτρητες λειτουργίες του σώματος. Εξαρτάται βέβαια και από την ποικιλία των μανιταριών που θα επιλέξεις. Π.χ. τα Portobello έχουν περισσότερο φυλλικό οξύ από τα Ιταλικά.
Μπορούν να σε εφοδιάσουν με μία καλή δόση Βιταμίνης D, απαραίτητη για το χτίσιμο της οστικής και μυϊκής μάζας και την καλή λειτουργία του νευρικού αλλά και ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε προστατεύουν από αρρώστιες και κρυολογήματα, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και καθυστερούν τη γήρανση.
Διατηρούν υγιές το αναπαραγωγικό σύστημα και τον θυρεοειδή αδένα.
Ενισχύουν τη γεύση στο φαγητό σου. Αν και παίρνουν τη γεύση και από άλλα υλικά με τα οποία μαγειρεύονται, τα μανιτάρια δίνουν μία άλλη νότα στα πιάτα σου, από τα ζυμαρικά μέχρι τις σαλάτες.
Σε χορταίνουν και αποτελούν μία από τις καλύτερες τροφές με χαμηλές θερμίδες, ενώ περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες.