Τεχνολογία

Apple και Amazon ζητούν άδεια από τη Σ. Αραβία για να κάνουν επενδύσεις

Σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλεπήβολου εκσυχρονιστικού σχεδίου το οποίο προωθεί ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την περαιτέρω σύνδεση της χώρας με τις νέες τεχνολογίες της Apple και της Amazon.

Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon και Apple με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για να λάβουν άδεια ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να προβούν σε νέες επενδυτικές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται ενδεχομένως για μια πολλά υποσχόμενη αγορά, δεδομένου ότι το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, με την πλειονότητα αυτών να ασχολείται μανιωδώς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλεπήβολου εκσυχρονιστικού σχεδίου το οποίο προωθεί ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την περαιτέρω σύνδεση της χώρας με τις νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, μία τρίτη πηγή επιβεβαίωσε χθες ότι ο αμερικανικός κολοσσός Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με την επενδυτική αρχή της χώρας (SAGIA), ενώ η συμφωνία για τη χορήγηση της άδειας ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο. Οφέλη, πάντως, από αυτήν την κίνηση προβλέπεται να έχουν και οι δύο εταιρείες, καθώς θα δραστηριοποιηθούν σε μια αγορά που απευθύνεται σε ένα καταναλωτικό κοινό μικρής ηλικίας, το οποίο είναι εξοικειωμένο με τα νέα τεχνολογικά ευρήματα.

Ας σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν προϊόντα στη Σαουδική Αραβία μέσω τρίτων και όχι άμεσα. Ως εκ τούτου, το Ριάντ τα τελευταία δύο χρόνια έχει άρει τους περιορισμούς για την προώθηση ξένων επενδύσεων στη χώρα στην προσπάθειά του να προσδώσει πολυφωνία στην οικονομία της.

Η Amazon έχει στόχο την προώθηση της υπηρεσίας αποθήκευσης δεδομένων Amazon Web Services (AWS), γεγονός που θα κάνει την αγορά του cloud computing άκρως ανταγωνιστική, καθώς τα ηνία κρατούν μέχρι στιγμής μικρές τοπικές εταιρείες, όπως η STC και η Mobily. Για την Amazon, αυτή η κίνηση αποβλέπει στην ανάδειξη των υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, βάσει πληροφοριών του Reuters, οι διαβουλεύσεις με το Ριάντ βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τον σχεδιασμό του επενδυτικού της πλάνου. Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει και εμπράκτως την προτίμησή του στις νέες τεχνολογίες, διότι έχει ήδη δημιουργήσει ένα επενδυτικό τεχνολογικό fund 45 δισ. δολ. σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία SoftBank, ενώ έχει εξαγγείλει σχέδια για τη δημιουργία μιας φουτουριστικής μεγαλούπολης, η κατασκευή της οποίας θα κοστίσει 500 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η Apple και η Amazon βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εταιρειών τις οποίες οι Αρχές ευελπιστούν να προσελκύσουν για να προαγάγουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Όπως επισημαίνει ο Σαμ Μπλάτις, επικεφαλής της εταιρείας MENA Catalysts Inc., στο Reuters, στην παρούσα φάση αρκετές πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία είτε πωλούν τα προϊόντα τους είτε επωφελούνται από τα επενδυτικά πλάνα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως συνέβη με την περίπτωση της Uber. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η είσοδος της Amazon στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εταιρεία».