Γεύση

Εκμέκ με μελομακάρονα, διαφορετικό αλλά νόστιμο

Εκμέκ με μελομακάρονα, μία διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου γλυκού.

Αυτό το γλυκό είναι μια διαφορετική εκδοχή του γλυκού, είναι το εκμέκ με μελομακάρονα και είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσετε τα μελομακάρονα που σας περίσσεψαν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταμορφώνοντάς το σε μια νέα και πολύ γευστική απόλαυση.

Δείτε τη συνταγή που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.

Υλικά:

Για τη βάση

600 γρ. μελομακάρονα200 γρ. μπισκότο τριμμένο

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιαςξύσμα από ένα πορτοκάλι6 κρόκους από μέτρια αυγά100 γρ. κορν φλάουρ100 γρ. βούτυρο παγωμένο1 πρέζα αλάτι

Για τη σαντιγί

400 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη3 κ.σ. άχνη ζάχαρη1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα

Για το σερβίρισμα

100 γρ. φιστίκι τριμμένο.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάσηΣε ένα μπολ προσθέτουμε τα μελομακάρονα, το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μλεχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25×35 εκ.Απλώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.

Για την κρέμαΣε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγώ και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και το μείγμα της κατσαρόλας πολύ αργά για να μην κάψει τα αυγά.Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε όλο το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.Σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει.

Για τη σαντιγίΣτον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει μία σφιχτή σαντιγί.

Για το σερβίρισμαΜε ένα πινέλο, απλώνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο εσωτερικό ενός κορνέ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο εκμέκ.Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι.