Γεύση

Χριστουγεννιάτικος κορμός, το απόλυτο γλυκό των γιορτών

Όταν λέμε Χριστούγεννα, εκτός από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, ένα ακόμη γλυκό έρχεται στο μυαλό... Ο χριστουγεννιάτικος κορμός. Γι' αυτό και σας βρήκαμε την πιο απλή συνταγή.

Υλικά για τον χριστουγεννιάτικο κορμό:

8 κ.σ. αλεύρι1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ1 πρέζα αλάτι4 αυγά8 κ.σ. ζάχαρη άχνη2 κ.σ. κακάο1 καψουλίτσα βανίλιας200 γρ. σαντιγί300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη1 καψουλίτσα βανίλιας2 αυγά1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:

-Για το παντεσπάνι: Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και προσθέτετε τμηματικά τη μισή ζάχαρη, χτυπώντας συνέχεια.-Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας νερό, το κακάο και τη βανίλια και χτυπάτε το μείγμα να ενσωματωθούν. —Προσθέτετε κατόπιν τη μαρέγκα και ανακατεύετε ελαφρά. Στο τέλος ενσωματώνετε τμηματικά το αλεύρι (από σήτα) ανακατεύοντας απαλά.-Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ορθογώνιο ταψί 25 x 38 εκ. περίπου και απλώνετε μέσα το μείγμα. Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο 15’-20’. Πασπαλίζετε πάνω σε μια πετσέτα ή λαδόχαρτο ζάχαρη άχνη και αναποδογυρίζετε το ταψί με το σοκολατένιο παντεσπάνι.-Ξεκολλάτε το χαρτί και κόβετε τις ξερές άκρες από το παντεσπάνι. Το τυλίγετε, μαζί με την πετσέτα ή το λαδόχαρτο, σε ρολό. Αφήνετε να μείνει έτσι τυλιγμένο 1 ώρα. Κατόπιν το ξετυλίγετε. Αναμειγνύετε τη σαντιγί με τη μισή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί. Απλώνετε πάνω στο παντεσπάνι την κρέμα και το ξανατυλίγετε σε ρολό.-Για το γλάσο: Λιώνετε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη σοκολάτα μαζί με δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τη βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και ένα ένα τα αυγά χτυπώντας συνεχώς. Ρίχνετε ρίχνετε τμηματικά το βούτυρο ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το γλάσο μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτετε λίγη βανίλια σκόνη και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το ρολό με το γλάσο της σοκολάτας και τραβάτε γραμμές με πιρούνι.-Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε κορμό σε σχήμα “κούτσουρου”, διπλασιάστε τη δόση και φτιάξτε δύο κορμούς που θα κόψετε και θα ενώσετε μεταξύ τους για να τους δώσετε το επιθυμητό σχήμα.