Κόσμος

Bloomberg: Οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη “σημείο -κλειδί” για το μέλλον της Ευρώπης (pics)

Σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρώπης εγείρουν οι διαφορές πλέον μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν ραντεβού τον Μάρτιο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη να αποτελούν σημείο κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει το Bloomberg.

Παρόλα αυτά η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ανέδειξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν σοβαρά για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν την εμβάθυνση των οικονομιών τους, επισημαίνει.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν την εμβάθυνση των οικονομιών τους, παρά το γεγονός ότι οι διαφορές ανάμεσα στα μέλη του μπλοκ γεννούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το εάν το κάλεσμα για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες» αναφέρει το Bloomberg.

Μπορεί το θέμα που μονοπώλησε τις στήλες των διεθνών ΜΜΕ για τη Σύνοδο Κορυφής να ήταν το προσφυγικό και το «σχίσμα» που επέφερε η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε ένα ακόμη μεγάλο θέμα: εκείνο που αφορά τα πολυσυζητημένα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν τον Μάρτιο με στόχο να πραγματοποιήσουν πρόοδο στο πως θα ενισχύσουν την ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ έδειξαν πως είναι έτοιμες να εργαστούν προς μια συμφωνία μεταρρύθμισης των θεσμών του κοινού νομίσματος» αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 

Όπως σημειώνεται ωστόσο στο δημοσίευμα, οι διαφορές και οι αντιρρήσεις σε βασικά σημεία και προτάσεις παραμένουν, κάτι που καθιστά την επιτυχία του εγχειρήματος ιδιαίτερα επισφαλή.

 «Η σημερινή συνάντηση έγινε στον απόηχο σημαντικών δηλώσεων από ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο μιλούν για την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορεί να αντέξει στο μέλλον με αποτελεσματικότητα πιθανά οικονομικά σοκ. Οι εκκλήσεις αυτές συνδυάστηκαν με την εκλογή Μακρόν στην γαλλική προεδρία, ωστόσο το όλο σχέδιο φαίνεται να καθυστερεί η έλλειψη κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία και η απουσία πιέσεων από τις αγορές. 

Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δεν έχουν καταλήξει ακόμη αλλά και τις διαφωνίες του Βερολίνου με αρκετές προτάσεις του Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι θα εργαστεί για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Παρίσι για το μέλλον του κοινού νομίσματος επισημαίνει το Bloomberg.

“Στο ερώτημα του αν θα βρούμε συγκλίσεις, μπορώ μόνο να πω ότι αυτό είναι κάτι που θέλω. Και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, όπως λέμε στη Γερμανία” σημείωσε η κ. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, μετά το πέρας της Συνόδου. “Θα βρούμε μια κοινή λύση, επειδή αυτό θα είναι αναγκαίο και για την Ευρώπη” τόνισε η ίδια».

Η κοινή βούλησηΗ Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την επιθυμία της να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ενώ ανέφερε ότι Παρίσι και Βερολίνο θα επιδιώξουν να βρουν μια κοινή θέση τον Μάρτιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη αβέβαιο εάν η κ. Μέρκελ θα έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τότε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα σχόλια της είχαν προφανώς ως στόχο να ηρεμήσουν και τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν στις Βρυξέλλες ότι το πολιτικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο θα μπορούσε να στερήσει από την ευρωζώνη τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.

Η Σύνοδος του Μαΐου είναι κομβική για το μέλλον της ευρωζώνης δήλωσε από τη μεριά του ο Μακρόν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους ηγέτες να συμφωνήσουν σε κάποια τουλάχιστον από τα ανοιχτά ζητήματα μέχρι τον Ιούνιο. Προκειμένου ωστόσο να γίνει αυτό, τα μέλη του μπλοκ θα πρέπει να συγκλίνουν σε μια σειρά από αμφιλεγόμενες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως η ολοκλήρωση των κανόνων της τραπεζικής ένωσης, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου καθώς και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης καθώς και ο διορισμός ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης.

Παρότι υπάρχει κοινή γραμμή αναφορικά με την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε αυτά τα πεδία, υπάρχουν την ίδια στιγμή σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη, γεγονός που εγείρει σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την ικανότητα τους να φτάσουν σε κάποια συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, σημειώνει το Bloomberg.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι σε ορισμένα πεδία, όπως στην ολοκλήρωση των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να γίνει εύκολα πρόοδος τους επόμενους μήνες. «Υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι στοχεύουμε σε μια τραπεζική ένωση. Από εκεί και πέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα καθορίσουν τα αναγκαία βήματα» όπως σημείωσε η Μέρκελ.

Ανηφορικός ο δρόμοςΩστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να αφήσουν τις παραδοσιακές τους θέσεις προκειμένου να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό, ενώ παραμένουν διχασμένα σε βασικά θέματα, όπως εκείνο του επιμερισμού των ρίσκων ανάμεσα στα κράτη μέλη. Χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία φοβούνται να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε βήμα που θα ανάγκασε -έστω και υπό προϋποθέσεις- τους φορολογουμένους τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τους τραπεζικούς ισολογισμούς άλλων χωρών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το εάν η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει κοινό προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχύει μέλη που βρίσκονται σε δυσκολίες. Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ούτε αναφορικά με το σκοπό για τον οποίο θα υπάρχει ο κοινός αυτός προϋπολογισμός, ούτε και το πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο